Holdninger kontra politik: Hvor går grænsen?

Der findes mennesker, der ikke har interesse i politik. Men er det overhovedet muligt? Politik er nemlig meget mere, end afstemning om retsforbeholdet og dagpengereformen.

Politik finder sted i næsten alle sociale systemer. Politik er kort sagt, den proces der finder sted, når en gruppe af mennesker skal blive enige om at lave en ændring eller en beslutning inden for et, hvilket som helst område.

En holdning er derfor altid politisk, når det handler om noget der kan ændres, eller tages op til diskussion. Dog kan man have nogle holdninger, som kan diskuteres herfra og til månen, uden noget behøver at blive ændret, og derfor ikke burde være et politisk anliggende:

1. Jeg vil have medvind på cykelstien: Jacob Haugaard blev meldt ind i folketinget i 1994 med netop dette løfte. Mon ikke hans første løftebrud allerede var i hus?

2. Min bror er en klaphat: Personlige holdninger til andre mennesker er din egen sag, og kan ikke ændres gennem en gruppes fælles beslutninger, i hvert fald så længe du holder den for dig selv.

3. Jeg hader regnvejr: Vi er og bliver aldrig herrer over vejret. Vi kan mene alt hvad vi vil, helt uden vi behøver at tale om mulige løsninger, for de er kort sagt ikke-eksisterende.

4. Tom Waits er min favoritkunstner: Det er din holdning og smag, og den skal respekteres. Det vil betegnes som direkte ondskab, hvis en gruppe i fællesskab ønskede at ændre dine musikalske præferencer. Der kan dog være love for, hvilken musik du kan høre i fx det land du bor i, men din personlige holdning til musikken ændrer sig jo ikke af den grund.