3 gode råd til at blive gældfri og overholde dit budget

En rapport fra Finansrådet viser at hver 5. ung mellem 18 og 30 år, uden ejerbolig, skylder over 100.000 i forbrugs- og kviklån. Hertil kan der tilføjes, at der findes en sammenhæng, jo lavere indkomst, jo mere uhensigtsmæssig låneadfærd findes der. (Kilde)

 

At blive gældfri – en uoverskuelig jungle

Men hvordan kommer man så af med sin gæld, eller forbliver gældfri? Hvordan styrer man sin økonomi? En hurtig Google-søgning, viser en masse råd såsom, at man skal skabe et mål (om at blive gældfri og få en sund økonomi), man skal holde sig fra kviklån med dyre renter, betale sine regninger til tiden, og man skal lave sig et budget, der kan holdes. Men står man i gæld til over halsen, kan disse råd meget vel virke uoverskuelige. Selvfølgelig ved man at regningerne skal betales rettidigt, og at det ville være rart med et budget, der kunne overholdes, og enhver er godt klar over at kviklån kan være en farlig cocktail at give sig i kast med.

 

Derfor har UngTilUng talt med forhenværende bankmand, Kjeld Berthelsen, for at få nogle mere konkrete råd til, hvordan man kan håndtere sin økonomi i dagligdagen:

 

Undgå impulskøb, når du handler: Du har sikkert prøvet det, du har været ude at handle, og har muligvis haft en indkøbsseddel med dig, men alligevel er du kommet hjem med ting du egentligt ikke havde brug for. Rådet her er, når du tager en vare op, så stop op et øjeblik, og overvej om det er noget du virkelig har brug for – og hvis du ville, kunne du så godt lade det ligge? Med dette mindset, undgår du de fleste impulskøb når du handler.

 

Undgå unødvendige udgifter og renter: Du kender det sikkert godt, du har for år tilbage tilmeldt dig et fitnesscenter, og drømmer om en dag at komme i god form, men kommer ikke af sted – hvis du kan nikke genkendende til dette, tilhører du de ca. 40 %, der ikke benytter deres fitness abonnement. Rådet er derfor jævnligt – ca. en gang årligt, at tjekke alle dine abonnementer og renteudgifter igennem. Hvis du ikke har brugt et abonnement inden for det sidste år, så afmeld det. Afgør med dig selv hvor vigtigt det er, abonnerer du måske på et magasin, som du kun få læst halvdelen af – så afmeld det. Tjek også dit telefonabonnement efter, passer det til dit behov, og kan det evt. fås billigere? Lav et møde med banken, og diskuter din rente – ofte er det muligt at få den sat lavere, men forvent ikke at banken selv ringer og fortæller dig dette – vær opsøgende og aktiv.

 

Undgå store udgifter: Du har måske set dig lun på den nye Iphone, drømt om at købe de nye Yeezys, hemmeligt gået og planlagt en verdensomrejse, eller måske er det ”blot” et par nye jeans til en plovmand? Ligegyldigt hvilket beløb du ønsker at bruge, og hvad du ønsker at bruge det på, så være besindig. Sov på det. Muligheden forsvinder ikke, bare fordi du venter. Den telefon du har, virker måske fortrinligt – de nye Yeezys er måske ikke så fede, som alle taler om – din rejse kan måske udskydes et par år – og du er måske egentligt godt tilfreds med jeansene fra H&M. Opvej hvad du får ud af det, er det dét værd at stifte gæld over? (Kilde)