Lavt selvværd? Sådan kan du styrke dit selvværd

Et dårligt selvværd kan have stor betydning for, hvordan vi har det i vores hverdag. Det er meget almindeligt at have et lavt selvværd – faktisk har hver femte dansker, ifølge Psykiatrifonden, lavt selvværd og oplever en følelse af ikke at slå til.

Vi mennesker har nemlig en tendens til at være selvkritiske og hårde ved os selv, og når de automatiske negative tanker omkring vores eget værd drøner rundt i hovedet på os, så går det ud over vores selvværd. Heldigvis kan vi styrke vores selvværd og få et bedre selvværd. Det kommer dog ikke af sig selv, og det kræver at vi hele tiden arbejder med de negative tankemønstre.

Styrk dit selvværd

Her kan du finde 5 tips til, hvordan du kan styrke dit selvværd:

  1. Vi laver alle fejl – Det er helt almindeligt at lave fejl. Vi gør det alle sammen. I stedet for at være hård ved dig selv, når du fejler og tænke, at du ikke er god nok, så prøv at øv dig i at udfordre de tanker. Husk dig selv på, at det er menneskeligt at fejle, og brug oplevelsen som en læring til at tænke over, hvad du så kunne gøre anderledes næste gang.
  2. Lad være med at sammenligne dig med andre – Det er lettere sagt end gjort. Især med de sociale medier, der ofte viser et glansbillede af det perfekte liv, hvor du som ung næsten ikke kan undgå at komme til at sammenligne dig selv og dit liv med et uopnåeligt ideal. Prøv at være mere kritisk overfor dem, du følger på de sociale medier. Giver personerne dig positiv energi? Eller får du bare en følelse af at være utilstrækkelig?
  3. Find dine egne styrker – Det kan være rigtigt svært at få øje på sine egne styrker, men de er der! Prøv at lave en liste over dine styrker. Det kan fx være din venlighed, din kreativitet, din nysgerrighed, din beskedenhed. Hvis du har svært ved selv at se dine styrker, så kan du spørge mennesker omkring dig, som du føler dig tryg ved eller se UngTilUngs selvhjælpsvideoer om styrker https://ungtilung.dk/psykisk-selvhjaelp/.
  4. Øv dig i at tale positivt om dig selv – At ændre negative tankemønstre og styrke sit selvværd handler om øvelse. Du kan fx øve dig ved at skrive 3 positive ting ned omkring dig selv hver aften eller sige til dig selv i spejlet hver morgen, at du er god, som du er. Det kan være svært i starten, men jo længere tid du øver dig, jo nemmere bliver det.
  5. Tal med nogen om hvordan du har det – Når du går med dine svære tanker og følelser, vil udfordringerne føles tungere og tungere jo længere, du går med tingene alene. Selv om det kan virke grænseoverskridende, så prøv at tal med din familie eller venner/bekendte om, hvordan du har det. Det afgørende er ikke, hvem du taler med, men at du ikke brænder inde med dine tanker og følelser.

 

Har du brug for hjælp til at arbejde med dit selvværd? Så kan du helt anonymt og gratis skrive med vores frivillige mentorer eller chattere om lige netop det, der fylder hos dig. Hos UngTilUng er der ingen problemer, der er for store eller for små. Du finder UngTilUngs åbne mentorsamtale og chat her: https://ungtilung.dk/mentorsamtale/

Vil du blive klogere på, hvad forskellen på selvværd og selvtillid er? Så kan du læse vores artikel
Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid?
Eller har du brug for nogle råd til, hvordan du kan få bedre selvtillid? Så læs her
Dårlig selvtillid? Sådan booster du din selvtillid