Gåture styrker både din fysiske og mentale velvære
Du har måske den opfattelse, at en gåtur hverken har nogle særlige effekter på din fysiske- eller psykiske velvære, og at du lige så godt kan lade være. Sagen er den, at det har ganske gode effekter at gå, så hvis løbeturen ikke lige er dig, så gå en tur i stedet!
Gåture gør mange gode ting ved din hjerne. Gåture kan give dig både et overskud, øge din kreativitet og give dig overblik, som kan hjælpe dig med at finde hoved og hale i problemer af forskellige slags. Kender du fx følelsen af større mental klarhed, og et sæt friske øjne på udfordringer, tankemylder og bekymringer efter en god lang gåtur i skoven? Prøv at lægge mærke til, hvordan problemet kan føles mere overskueligt og mindre, mens du går eller efter en gåtur sammenlignet med, når du sidder derhjemme. Du kan se det som, at du ved at gå distancerer dig fra problemet.
Vil du ikke udenfor kan du også investere i en skridtmaskine, og få gået inden døre, det har nemlig også en god effekt. Når du går hurtigt produceres der faktisk nye hjerneceller. Gåturen har også positiv effekt på søvnen. Når man har bevæget kroppen, kan man i højere grad blive naturligt træt ved sengetid end, hvis man fx har siddet ned foran en computer hele dagen.
Facts og anbefalinger:
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du skal bevæge dig 30 minutter om dagen hvis du er over 18 år, og 60 minutter hvis du er under 18 år. Hvis du fx går i et rask tempo i en time, så svarer det til ca. fem-seks kilometer. En halv times gåtur svarer så til ca. to-tre kilometer. Hvis fx to-tre kilometer på én gang kan virke uoverskueligt for dig, kan du i stedet dele det op i bider i løbet af dagen. Du kan fx gå en tur ned at handle om formiddagen, og gå en tur i en park om eftermiddagen. Det er de mange bække små, der gør en stor å – dvs. at selv de små ekstra skridt kan i det samlede regnskab gøre en stor forskel for din fysiske og ikke mindst din mentale trivsel. Derfor er det bedre, at du får bevæget dig lidt ved bl.a. turen ned at handel, end at du slet ikke får gået eller bevæget dig i løbet af dagen.
Gode råd og inspiration til gåture:
-
Gå i naturen
En gåtur i naturen giver dig ikke blot frisk luft og bevægelse, men også en særlig form for indre ro, som en tur på en travl gågade midt i byen ikke kan. Naturen kan endda anses som en slags friluftssterapi eller naturterapi. Alt afhængigt af, hvor du befinder dig i landet, er der natur og grønne områder at finde. Selv på Vesterbro kan man gå til naturlige omgivelser som eks. Vestre Kirkegård, Søndermarken, Søerne eller Kalvebod Brygge. Tænk over, hvor du kan høre nogle fugle kvidre, se op på trækronerne eller måske se så langt øjet rækker ud over det blå hav.
Du kan få inspiration til nogle gode ruter med vandrekort på Naturstyrelsens hjemmeside. Hvis du ikke er vant til at dyrke motion, hvor du træner benene, så start ud med ture på op til 20 minutters varighed. Så kan du altid gå længere derefter.
-
Walk and talk
Du kan nyde din gåtur alene eller i selskab med andre. Invitér fx. en ven, et familiemedlem eller en hund med ud på en gåtur enten fysisk, eller hav dem med i dine høretelefoner. Hvis du alligevel skal se en ven, hvorfor så ikke ses over en gåtur? Det er en måde, man kan se hinanden og få bevæget sig og dermed score dobbelt så højt på glædes- og overskudskontoen, og altså få slået to fluer med ét smæk. Du behøver altså ikke gå så langt, at du melder dig til TV-programmet “Alene i Vildmarken”, men måske bare få en tur et par gange om ugen i naturlige omgivelser.
-
Konkurrencemindet?
Bliver du generelt motiveret af konkurrencer? Så kan du bruge forskellige apps, der tæller dine skridt og dine km. På en iPhone har du fx en standardapp ved navn “Sundhed”, hvor du kan se hvor mange skridt, du har gået i løbet af dagen. Du kan også finde en række andre apps med samme formål. Prøv dem af og se, hvad der virker bedst for dig.
-
Hør musik og podcast.
Sæt bekymringer og udfordringer på pause og skru op fpr din yndlingsmusik, radioprogram eller, hør en ny spændende podcast. Du kan fx finde forskelligartede og gratis podcasts på DR app’en. Det kan endda være, at du hører noget musik, hvor beatet passer perfekt til hvert skridt du tager. Det kan være med til at gøre gåturen ekstra sjov.
-
Gå forskellige ruter
Variation er ikke kun godt, når du skal spise, men i særdeleshed også når du er ude og gå. Vi kan have tendens til at gå de samme ruter. Prøv derfor en gang i mellem at gå en ny vej og få nogle nye gode input, som giver dig et nyt perspektiv. Hvem ved? – Det kan være at det bliver din nye yndlingsrute.
-
Vælg trappen
Prøv at gøre det til en ting at vælge trapperne frem for elevatoren eller rulletrappen. Det kan give godt både på den lange og den korte bane for din psykiske og fysiske tilstand. Ved trappetræning bruger vi kroppens absolut største muskler – nemlig vores lårmuskler, hvilket resulterer i, at vi udskiller flere lykkestoffer fra hjernen. Oven i købet får vi bevæget kroppen endnu mere effektivt. Trappen er altså en winwin.
-
Gå indenfor
Hvis du af en eller anden grund ikke kan eller vil gå udenfor, kan du evt. købe en stepmaskine og gå en tur på den indenfor. Det tæller også for en gåtur, og så kan du med fordel lufte ud imens du går på stepmaskinen, så du får frisk luft og ikke mindst ny ilt til hjernen.
-
Skovalg
Det er ikke lige meget, hvilke sko du hopper i til gåturen. Prøv at kigge dine sko igennem og find nogle kondisko, sneakers eller løbesko frem, som hverken klemmer eller er ubehagelige at have på.
Det er vigtigt, at du går på en måde som giver mening for dig. Fungerer det bare ikke for dig én dag, så er det også okay, for dårlig samvittighed hjælper bestemt ikke på mental trivsel. Sidst men ikke mindst så husk at hvert skridt tæller.
God tur! 😀