Døjer du med angst eller tankemylder? Læs med her ❤

Kære dig, der døjer med angst, nervøsitet eller tankemylder. Du er ikke alene 💙

Faktisk anslås det, at omkring 350-400.000 voksne danskere har symptomer, der svarer til kriterierne på angst. Og det er rigtig, rigtig mange.

Derfor vil vi i UngTilUng i løbet af august måned sætte fokus på netop angst, nervøsitet og tankemylder. Mange af jer, der skriver ind til os, skriver med udfordringerne angående dette, og derfor har vi faktisk også et helt samtaleforløb, der tager udgangspunkt i disse temaer. Her får du en fast rådgiver, der sparrer med dig, udforsker dine udfordringer, og hvad du kan gøre for at få det bedre i hverdagen. Læs mere om vores gratis angst-forløb her 🌸

Følg med på vores hjemmeside, Instagram og TikTok i løbet af måneden, hvor vi med hjælp fra vores ærlige og seje frivillige guider dig til, hvordan du kan arbejde med din angst og tankemylder. Måske du kan bruge nogle af vores tips, og ellers er vi sikre på, at du kan spejle dig i vores frivillige, der deler ærligt ud med deres oplevelser. Du kan bl.a. læse blogindlægget “Lær din angst at kende”, hvor en af vores frivillige sætter ord på, hvad det har betydet for hende at starte til psykolog og giver så 3 helt konkrete redskaber til at mindske angsten.

Hvad er angst?

Angst er en naturlig følelse ligesom vrede, jalousi, glæde og andre følelser, men for nogle løber angsten løbsk og kan være meget invaliderende i ens hverdag.

Angst er en naturlig reaktion på noget, der føles farligt, hvor angsten kan sikre, at man reagerer hurtigt og instinktivt. Men for nogle løber det løbsk, hvor man begynder at opleve angst i situationer, der ikke burde udløse angst – f. eks at tage toget eller handle ind.

Der er mange grader af angst. Det kan være alt lige fra let nervøsitet og tankemylder til svære anfald af panik, hvor man er overbevist om, at man skal dø. Det kan føles meget lammende at opleve angst.

 

Symptomer på angst

Angst kan have en række psykiske og fysiske symptomer. Det kan bl.a. være:

  • Hjertebanken
  • Åndenød
  • Uro
  • Kvalme
  • Muskelspændinger
  • Overdrevne bekymringer
  • Rastløshed
  • Koncentrationsbesvær
  • Uvirkelighedsfølelser
  • Prikken i fingrene
  • Anspændthed
  • Frygt for at miste forstanden
  • Søvnbesvær
  • Træthed

Symptomerne kan desuden være til stede hele tiden eller komme i anfald. Det er lidt forskelligt fra person til person.

Kunne du genkende nogle af tegnene? Hvis ja – så husk, at det ikke nødvendigvis betyder, at du har invaliderende angst, men måske er det et tegn på, at du skal gøre noget ved det – og her er vores første råd altid at tale med nogen om det. Tag vores samtaleforløb eller sig det højt til en ven, dine forældre eller en lærer. Det er altid et godt første skridt 💙

Hvad kan du gøre?

Udover at snakke med nogle om din angst, nervøsitet eller bekymringstanker, er der et par ting, som kan være med til at give dig ro.

  1. Bliv klogere på angsten. Det kan være en rigtig god idé at sætte dig ind i, hvad angst egentlig er. Den kan føles skræmmende – men den er ikke farlig. Sæt dig ind i, hvad du oplever og øv dig i at føle dine følelser.
  2. Find ro med enkle vejrtrækningsteknikker. Vi har bl.a. lavet en guidet meditation her, som du kan lytte til. Her bliver du guidet igennem en vejrtrækningsteknik, som kan give dig ro, hvis tankerne løber løbsk.
  3. Dyrk mindfulness. Hvis du først har lyttet til vores guidede meditation, er du måske hooked på mere. Det kan være en god idé at begynde at lave noget meditation hver dag eller hver anden dag. Det kan være svært i starten, men med tiden vil du nok opleve, at det måske giver dig en god form for ro eller i hvert fald en rar rutine f. eks om morgenen eller aftenen. Du kan finde masser af begynder-meditationer på Youtube!
  4. Prioritér din nattesøvn. Et vigtigt skridt til mere ro er at få nok og god søvn. Find en god rutine, hvor du kommer i seng på det samme tidspunkt hver dag og læg telefonen fra dig, inden du skal sove. Jaja, det lyder nok som et lidt irriterende råd – men det hjælper altså!
  5. Kom ud i naturen og bevæg dig hver dag. Motion er et fantastisk redskab til at give dig ro og til at føle dig som beslægtet med din krop. Du kommer ofte “ud af hovedet – ned i kroppen”, når du bevæger dig, hvilket kan være med til at få angsten på afstand. En god podcast i ørene og så afsted på en rask gåtur <3
  6. Lav et par huskekort med sætninger. Når angsten er allerværst, er det helt normalt, at hjernen “lukker lidt ned”. Det kan være svært at tale dig selv til ro og det hele kan føles forvirrende, irrationelt og overvældende. Lav derfor et par kort med sætninger, du kan tage frem, når det er svært. Det kan f. eks være: “Selvom det er meget ubehageligt lige nu, er det ikke farligt” eller “Jeg er ikke ved at blive sindssyg eller miste kontrollen” eller “Angst kommer, stiger, og forsvinder” eller noget, der føles rigtigt for dig.

 

En af vores frivillige bloggere har også sat ord på, hvad der hjælper for hende, når tankerne kører i ring. Læs blogindlægget “Tankemylderets fængsel – tips og tricks” her og bliv måske inspireret.

 

Til sidst vil vi endnu engang minde dig om, at du ikke er alene. Følg med på vores hjemmeside, Instagram og TikTok, hvor du får tips og tricks til at tøjle angsten samt ærlige beretninger fra vores frivillige, som helt sikkert kan give dig nogle at spejle dig i 💖