Sådan falder du i søvn selvom du har tankemylder

Det kan være svært at falde i søvn – især hvis man har tankemylder. Det kan være, at man generelt lider af tankemylder, men det kan også opstå i bestemte perioder, eksempelvis hvis man er i gang med store forandringer. Hjernen skal behandle en masse, og det man allermest har brug for er søvn. Paradoksalt nok er søvn dog det første der udebliver, når man er presset, ængstelig eller måske endda har angst eller stress. Det er som om hjernen ikke vil slukke og gå til ro, og det kan skabe endnu mere frustration og bekymring. Men bare rolig; det er helt naturligt at lide af tankemylder en gang imellem. Og sommetider fungerer søvn bare ikke som vi godt kunne tænke os det. Men der findes heldigvis måder at hjælpe søvnen på vej.

Guidet meditation

Indrømmet, dette tip kan godt afføde en vis skepsis. Nogle vil stå af alene ved ordet ’meditation’, måske fordi det kædes sammen med mindfulness, spiritualitet, eller måske endda fordi det lyder svært. At tømme hovedet gennem meditation kan endda lyde kropumuligt når man indædt prøver at falde i søvn, men hele kroppen føles rastløs.

Men giv det en chance. Det koster ingenting at have prøvet, og så er dén mulighed i hvert fald testet. Gå ind i det med åbent sind og husk på, at det ikke behøver være så svært. En guidet meditation er netop guidet af en rolig, rar stemme, som kan nogle teknikker til at tømme hovedet, som man ikke lige selv tænker frem. Derudover kan det være godt at lytte til en anden, fordi det tvinger hovedet til at fokusere på noget eksternt fra kroppen. Dermed bliver der mindre overskud til at forholde sig til det endeløse interne tankemylder.

En guidet meditation kan eksempelvis begynde med en afslapningsøvelse, hvor der fokuseres på bestemte muskelgrupper. Det kan også være en vejrtrækningsøvelse, som hjælper med at centrere fokus i stedet for at tænke på hvad der foregår inde i hovedet og i resten af kroppen. Derefter kan der være øvelser hvor man eksempelvis skal tænke på en bestemt ting eller man skal tælle på en bestemt måde. Det smukke ved disse øvelser er, at de kræver lige præcis nok til, at hjernen ikke kan holde styr på tankemylderet samtidig, men så lidt, at hovedet og kroppen begynder at slappe af og føles mere i ro.

Der findes en masse gratis apps og Youtube-videoer med guidede meditationer. Prøv det!

White noise

Hvis det med stemmen og meditationen stadig ikke lyder tiltalende, eller ikke var succesfuldt, så kan white noise måske være en idé. White noise er lyde, der er så ensartede, at de har en beroligende effekt. I stedet for at sætte en video eller en tv-udsendelse på, som kræver for meget opmærksomhed for hjernen når den skal slappe af, så prøv at sætte en video med white noise på. Du kan også finde noget i hjemmet, som kan give en smule støj på den rare måde; det kan for eksempel være at tænde emhætten eller opvaskemaskinen. Det gør, at der ikke er larmende stille, og det kan være nok til, at man bliver lullet i søvn.

Sleep music

Hvis meditationen er for meget, men white noise er for lidt, kan sleep music måske være den perfekte mellemvej. Det er ikke decideret musik, men heller ikke kun lyde. Sleep music kan måske bedst sammenlignes med elevatormusik; noget som helt sikkert er der, og som er rart at lytte til, men som absolut heller ikke er noget man kan synge med på eller give særlig opmærksomhed. Der er allerede mange der har kurateret sleep music playlister i diverse musikapps og på Youtube, så prøv at lytte til et par stykker og se, om ikke det kan fremskynde søvnen lidt.

Det var tre konkrete tips til at falde i søvn, selv hvis tankemylderet fylder hele hovedet. Afsluttende kan det siges, at det vigtigste måske er at lade være med at putte for meget pres på søvnen. Det er nemmere sagt end gjort, fordi vi ved hvor vigtigt søvnen er, og fordi man måske skal noget vigtigt dagen efter, som man gerne vil være frisk til. Men faktum er, at søvnen ikke kommer hurtigere fordi vi bliver frustrerede. Faktisk skaber det sikkert bare endnu mere tankemylder og kroppen kan føles stresset og afmægtig, fordi alt fokus kommer til at være på den udeblivende søvn. De tre tips i denne artikel kan hjælpe hovedet til at undgå at dykke ned i en negativ spiral om søvnen og i stedet skabe den ro, der skal til, for at man faktisk kommer lidt ud af tankemylderet og falder i søvn.

Som nævnt er det helt normalt at have svært ved at sove en gang imellem, men hvis det er noget, der varer længe og eventuelt er kombineret med andre tegn på stress eller angst, som for eksempel kraftig hjertebanken, så skal man overveje at kontakte egen læge.

UngtilUng holder også forløb om teknikker til at håndtere tankemylderet, hvis det er et generelt problem, men som ikke er kombineret med andre sygdomstegn. Det kan være befriende at italesætte søvnproblemerne åbent og at blive bekræftet i, at man ikke er alene – og at søvnen nok skal komme.