Haj-musik eller fuglekvidder? Angst for at præstere i hverdagen, læs med her.
Oplever du mon angst for at stå i situationer, hvor du skal præstere i frygt for at fejle, ikke at slå til eller andres tanker om dig?
Præstationsangst er en form for angst, hvor tanken om at skulle præstere eller vurderes af andre skaber angst. Det er noget andet end at være spændt, lidt nervøs eller “have sommerfugle i maven” forud for en situation eller begivenhed og kan opstå i arbejdssammenhænge, i sociale sammenhænge eller i eksamenssituationer, til jobsamtaler eller på din uddannelse. Så angsten for at skulle præstere kan spænde bredt fra daglige præstationer til bestemte typer af præstationer, fx at holde oplæg for andre.
Mennesker med præstationsangst kan opleve en intens frygt for at fejle, blive vurderet negativt eller ikke leve op til forventningerne, hvilket kan give fysiske og psykiske symptomer i varierende intensitet – og det er ikke nødvendigvis alle symptomer man oplever.
Psykiske symptomer:
- Nervøsitet: Ofte forud for en præstationsbegivenhed.
- Negative tanker og selvkritik: Overdrevne tanker om mulige negative konsekvenser af præstationen eller negative tanker om sig selv og bekymringer om at blive dømt af andre.
- Frygt for fiasko og manglende tro på egne evner: Intens frygt for at fejle eller ikke leve op til egne og andres forventninger samt tvivl på egne evner og kapacitet til at håndtere udfordringer
- Koncentrationsbesvær: Besvær med at bevare fokus på opgaver på grund af overvældende angst.
- Perfektionisme: Stræben efter perfektion og frygt for at lave fejl kan forstærke præstationsangst.
- Søvnforstyrrelser Svært ved at sove eller oplever afbrudt søvn på grund af bekymringer om kommende præstationer.
Fysiske symptomer:
- Hjertebanken: Øget puls eller hjertebanken.
- Rysten: Fysiske rystelser eller tremor i hænder eller andre kropsdele.
- Svedtendens: Overdreven svedtendens, især i håndfladerne.
- Mavesmerter eller kvalme: Fornemmelsen af ubehag i maven – evt. ledsaget af kvalme.
- Muskelspændinger: Spændinger i musklerne – især i nakke, skuldre eller kæbe.
- Svimmelhed: Følelsen af svimmelhed.
- Åndedrætsbesvær: Ændret vejrtrækning – evt. overfladisk eller hurtig vejrtrækning.
- Tør mund: Mundtørhed eller følelsen af klump i halsen.
- Røde kinder eller bleghed: Hudreaktioner på grund af øget eller begrænset blodgennemstrømning.
Det er også typisk, at man anvender undgåelsesadfærd og netop søger væk fra de situationer, der udløser præstationsangst.
En klog sygeplejerske sagde engang til mig:
“Præstationsangst er som at gå en tur ved vandet på en solskinsdag, men i stedet for at høre bølgernes brussen og fuglene kvidre, som de fleste andre, så hører man ‘uhyggelig haj-musik’ (musik hvor man mærker hårene rejse sig i nakken) og man oplever kropslig uro, intensiveret årvågenhed – og man har bare lyst til at komme væk.”
Jeg ved, at jeg i hvert fald hellere vil vælge en fin solskinstur ved vandet, hvor man kan trække vejret helt ned i maven, være afslappet og nyde omgivelserne.
Hvad kan man så gøre?
- Rette fokus ud og væk fra dig selv.
Fremfor at monitorere din angst eller dig selv, så forsøg med at holde fokus på det, der er meningsfuldt i situationen. - Giv slip på overtænkning
Overtænkning er en kontrolstrategi, men er med til at overloade hjernen og gøre os ude af stand til at overskue situationen.
Prøv i stedet for – at tænke på hvad du ikke skal gøre – at forholde dig til situationen, du er i lige nu, og forhold dig til, hvad situationen kræver af dig. - Kæmp for det, der er på spil – og ikke mod at blive fri for angsten
Angst er et livsvilkår, og vi kan forvente, at vi bliver nervøse eller oplever angst, når der er noget på spil for os. Hvis vi accepterer, at dette er et vilkår for os, vil vi få overskud til at rette vores opmærksomhed og energi mod det, som faktisk betyder noget for os – i stedet for at holde fokus fast på selve angsten og det at blive fri af den. - Find ny mening i dine præstationer
Grundet angsten for at præstere ser vi os blinde på vigtigheden af selve præstationen, og har derfor ikke øje for de værdier, der kan ligge til grund for det, vi gør. Fordelen ved at holde fokus på værdierne er at du vil være mindre sårbar ift. risikoen for at begå fejl, da du ser værdien i aktiviteten i sig selv, og ikke kun i at præstere perfekt. - Giv tid til og omsorg for dig selv
At bryde med vaner og tankebaner er hårdt arbejde, så hver god ved dig selv, når du fejler. Forsøg at holde fokus på meningen og værdien i at bryde den onde spiral – og ikke på ‘at nu kunne jeg ikke det og det’.
Husk altid på, at det er okay at søge hjælp – enten i dit netværk, hos din læge eller her hos UngtilUng – se under ‘vores tilbud’ (chatten har åben hver dag ml. 16.00-20.00)