Er du grænseløs? Tre store fordele ved sund grænsesætning
Har du svært ved at sige fra over for andre – og dermed får sagt ja til for meget? Får du vredesudbrud, fordi du ikke får sagt fra i tide? Har du svært ved at mærke, hvad du har lyst til, og hvad der er godt for dig?
Dette kan skyldes, at du måske tidligt i livet er blevet udsat for grænseoverskridende adfærd. Denne adfærd dækker over handlinger, som har tvunget dig til at acceptere noget, som strider mod dig og dine grænser.
Eksempler herpå kan være:
- Vold af fysisk og psykisk karakter
- Kontrol
- Manipulation
- Inducering af dårlig samvittighed
- Nedgørelse osv.
Jeg selv har gennem min opvækst været udsat for en del grænseoverskridende adfærd, som har udvisket mine grænser, så jeg ikke længere kunne mærke mine følelser, lyster eller grænser til langt op i midten af mine tyvere. Her valgte jeg aktivt at bearbejde mine barndomstraumer. Jeg sagde ja til alt for meget – også ting jeg aldrig selv ville have valgt – af frygt for isolation og afvisning. Resultatet heraf var et ustabilt følelsesliv med destruktiv og (selv)saboterende adfærd for at holde dem, jeg holdte af, på afstand.
“At sige nej til andre, er at sige ja til dig selv!”
Her er tre fordele jeg har oplevet efter at have lært at sætte sunde grænser 👇:
1. Vreden er din ven – og ikke din fjende
En hel naturlig mekanisme, der hænger sammen med grænsesætning, er din vrede – begge beskytter dig og din værdighed! Men hvorfor er vrede vigtig?
Den sunde og konstruktive vrede giver dig kraft til at ændre din situation! Derfor er den vigtig… Vredesfølelsen opstår, når du opfatter noget som uretfærdigt, føler dig angrebet eller begrænset. Men hvis du, som jeg, ikke har lært at være vred, og du oplever vrede som skamfuldt eller forkert, mangler du en væsentlig ressource til at sætte grænser!
Vrede bør dog bruges konstruktivt og kontrolleret for at være sund for dig, og vreden er derfor ikke fordelagtig i sin reaktive eksplosive og ødelæggende tilstand. At sætte grænser ud fra en sund vrede handler om kropsbevidsthed, hvor du skal lære dine signaler at kende, så din vrede kan bruges konstruktivt til at ændre din situation. Så derfor vær nysgerrig på dig selv og din historie og brug tid på at mærke efter, hvilke følelser du har i kroppen.
Øv dig ved at mærke, hvordan du havde det, og hvilke følelser, du oplevede, når du tænker tilbage på en situation, hvor du oplevede dine grænser som overskredet. Jo mere du øver dig, jo mere bevidst bliver du på din krops signaler, og derved får du nemmere ved at sætte sunde grænser for dig selv! 🦋
Mulige spørgsmål du kan stille dig selv:
-
- Var det i orden, at jeg blev vred som barn? Hvad skete der, når jeg blev vred?
- Kan jeg blive vred uden at blive rasende og udadreagerende?
- Forbinder jeg vrede med at være ude af kontrol? Hvorfor?
2. Du lærer dig selv at kende
Samtidig med at du lærer dine signaler og din vrede at kende, så vil du også lære dit værdisæt og dine behov at kende.
Dine værdier er det, som er vigtigt for dig.
Mærk efter i dig selv:
-
- Hvad står du for?
- Hvem er du?
- Hvad vil du?
- Hvad er dine behov?
- Hvad har du brug for?
Når du bliver klar over dine værdier og dine behov, bliver sund grænsesætning nemmere og en ‘bivirkning’ ved grænsesætningen er, at din selvværdsfølelse øges, da du tager dine egne behov i betragtning og giver dig selv den plads, du har brug for.
3. Sunde og afbalancerede forhold til andre
Grænsesætning forhindrer, at du bliver behandlet dårligt, det er fundamentet for sunde relationer. Grænser gør, at du ”holder fast” i dig selv, dit værd og dine værdier. Du er og kan ikke blive en ”forlængelse” af andre mennesker ved at være grænseløs.
Den største årsag til, at de fleste mennesker ikke sætter grænser, er på grund af frygt.
Frygten kan handle om:
-
- at gøre folk vrede
- at skuffe andre
- at andre synes, du er egoistisk
- at blive holdt udenfor
- at ødelægge dine relationer
- at være til besvær
Når du frygter at sætte grænser, kan du ofte ende med at føle, at du skal gøre andre glade og bliver det, der til tider kaldes en ”pleaser”.
Som pleaser er dine grænser vage og usynlige for andre, så de ikke ved, hvor dine grænser går, og hvornår de overskrider dem 💭
At sætte sunde grænser for sig selv kan blive nemmere ved at:
-
- være tydelig og direkte om dine behov og grænser.
- sætte grænser med venlighed hvor du holder dig til dig selv og dine følelser, med ‘jeg’-orienteret sprog (eks: Jeg bryder mig ikke om, at…/jeg synes ikke det er rart, at…) for at mindske risikoen for negative reaktioner fra andre.
- vide at grænsesætning er en vedvarende proces og at dine grænser kan flytte sig – og at dette er okay!
Husk på at al begyndelse er svær, så start i det små, øv, øv, øv og vær god ved dig selv – også når det ikke går helt så godt som du håbede på 💛