SÅRBARHED
Princippet i UngTilUng bygger på unge med psykisk sårbarhed, og hvis du besøger forummet, bliver du igen mødt af udtrykket, ”psykisk sårbarhed”. Når du besøger UngTilUng har du måske en forudindtagelse af hvad psykisk sårbar er, men hvor stammer udtrykket egentligt fra, og hvad er psykisk sårbarhed helt præcist? (Kilde)
Hvordan kan psykisk sårbarhed defineres?
Ordet psyke stammer fra græsk, og betyder sjæl. Når man taler om psykisk sårbarhed kan man derfor tale om en sårbar sjæl, eller en sårbar livskraft. Men sårbarhed er ikke nødvendigvis en tyngende tilstand, derfor kan psykisk sårbarhed da også udtrykkes som en mistrivsel, der er psykisk betinget. For nogle kan denne sårbarhed diagnosticeres, hvoraf mange psykisk sårbare oplever at have forskellige diagnoser såsom ADHD, autisme, OCD, personlighedsforstyrrelse, psykoser, angst, fobier, depression m.m. (Kilde)
Psykiatri Fonden har defineret det sårbare som:
• At grænserne til andre bliver svære at holde
• At man kan opleve svigt af impulskontrol
• At man kan opleve diffus angst
• At man kan få problemer iht. identitetsforvirring
• At kroppen iværksætter de primitive forsvarsmekanismer
• At man kan opleve tanker, som “verden er ond, uretfærdig og uforudsigelig”
• At man kan miste følelsen af at være i stand til at styre sit eget liv
(Kilde)
Psykisk sårbare i Danmark
En analyse fra Sundhedsstyrelsen i 2012 viste, at hele 25 % af sygdomsbyrden i befolkningen led af psykiske lidelser, for at sammenligne, led 17 % af kræft i 2012. Statens Institut for Folkesundhed har ligeledes lavet et estimat på, at ca. 20 % af den danske befolkning vil opleve psykiske problemer inden for et år. (Kilde)
Hvem er de psykisk sårbare?
Psykisk sårbarhed er ikke noget, der rammer bestemte mennesker, alle kan erhverve en sårbarhed for at udvikle psykisk sygdom eller psykiske problemer. Sårbarheden kan være medfødt i generne, eller udvikles i de første leveår i tæt samspil med de nære omsorgspersoner, både positive og negative oplevelser former her den personlige udvikling. Nogle oplever en medfødt modstandsdygtighed, der gør at de kan klare sig gennem svære oplevelser, ved andre skal der ”ikke så meget til” for at udløse psykisk mistrivsel. (Kilde)
Hvis du føler dig sårbar
Vi er alle formet forskelligt, og vi handler derfor alle forskelligt i livet. Så hvis du føler dig sårbar, så husk at, du er ikke alene, der er en vej ud igen og sammen står vi stærkere. Orienter dig evt. rundt på hjemmesiden, for at lære mere, eller deltag i debatten på vores Facebook.