Fokustema: Bekymringer og indre ro
I juni måned sætter vi hos UngTilUng fokus på bekymringer og indre ro. Der er rigtig mange unge, der på daglig basis oplever tankemylder, bekymringstanker og generel uro i kroppen over fx fremtiden, problemer i nutiden, venner, familie, kæreste, skole og mange andre ting. Det er helt normalt at opleve tankemylder og bekymringer, men det kan være enormt stressende for både dit hoved og din krop.
Derfor kan du i juni måned følge med på vores hjemmeside, hvor vi løbende vil udgive inspirerende blogindlæg fra vores modige bloggere samt lærerige artikler med tips og tricks til at skabe mere ro i hverdagen. Du kan også følge med på vores Instagram, TikTok og Facebook, hvor vi også sætter fokus på dét at bekymre sig og hvordan man kan skabe mere ro i sig selv.
Bekymringer – hvorfor?
Vi mennesker har tendens til at bekymre os hver eneste dag. Det er i sig selv ikke farligt eller unormalt, men hvis bekymringerne begynder at tage overhånd, hvor de fx stjæler din energi, er det vigtigt at stoppe op. De kan nemlig udvikle sig til en negativ spiral, hvor bekymringerne føles værre og værre.
Faktisk kan bekymringer have en vigtig funktion i vores liv. De kan hjælpe os med at gøre os opmærksomme på, hvis der er noget, vi skal tage os af eller forsøge at undgå. Rent evolutionært har det også været smart for os mennesker at have bekymringsevnen, da den gjorde os i stand til at overleve længere.
Menneskets hjerne er indrettet på sådan en måde, at én tanke føder den næste tanke. Vi er altså udviklet til at bekymre os, og det er en del af vores måde at overleve på. Vi kan bruge tidligere erfaringer eller forestillinger til at undgå noget, forberede os eller lægge planer. Men det er de formålsløse bekymringer (eller tankemylder), som vi skal være opmærksomme på.
Vores hjerne kan ikke kende forskel på reel fare og hvad-nu-hvis fare. Derfor kan det være hårdt for kroppen at bekymre sig over ting, som man ikke kan gøre noget ved. Den kan komme i alarmberedskab, hvor vi kan opleve vejrtrækningsbesvær, søvnproblemer, koldsved, panikangst og hjertebanken. Her er tendensen til at bekymre os ikke længere nyttig, men noget, der skal gøres noget ved.
Hvad kan man gøre?
Der findes heldigvis en masse tips og tricks til, hvordan vi som mennesker kan slippe vores bekymringer og komme ud af tankemylderet. Du er altså ikke helt lost, hvis du føler, at tankemylder fylder meget i din hverdag! Bare rolig – i løbet af juni guider vi dig til teknikker, du kan afprøve, som kan hjælpe dig af med bekymringerne. Følg med her, på Instagram og TikTok.