Hook-up-culture – hvordan navigerer man?
Tinder, Happn, Hinge, osv. – listen er lang, når det gælder datingapps. Nogle bruger disse apps for at finde seriøse forhold eller sjælevenner. Mange benytter dem også til hurtige meetups eller one-night-stands. Ingen af delene er mere rigtig end den anden. Dog kan det som ungt menneske være svært at navigere i, hvad ens matches egentlig har intentioner om, når de liker ens profil. Har du også prøvet at skrive med en person, haft gode snakke eller endda ses flere gange, for så at finde ud af, at vedkommende ”ikke søger noget seriøst” – og derefter blevet skuffet? Så er du bestemt ikke den eneste!
Hvad er hook-up-culture?
Du har måske hørt begrebet før, men er ikke helt bekendt med dets betydning. Hook-up-culture er en ’datingkultur’, der accepterer og tilskynder afslappede og uformelle seksuelle møder eller one-night-stands. Derudover er der som oftest ikke nødvendigvis følelsesmæssig intimitet eller forpligtelse inkluderet.
Har du svært ved at finde en plads i denne kultur?
Mange unge kan sagtens navigere i afslappede seksuelle forhold eller møder, hvilket er 100% acceptabelt og fuldstændig okay. Mange kan dog også blive kede af tanken om at skulle have uforpligtende sex eller samvær og er måske interesseret i noget mere fast og seriøst, hvilket også er 100% acceptabelt og fuldstændig okay. Det kan være stressende at føle, at man skal præstere både på sexfronten, når det gælder det seksuelle møde, og samtidig på vennefronten, når det kommer til at fortælle om sine hookups til venner. Leder du efter romantisk kærlighed og en ny ægte forelskelse, så er datingapps måske ikke altid stedet at være for dig, medmindre du giver udtryk fra start af, at du ikke blot er til uforpligtende forhold/møder.
Omvendt er det også vigtigt at forventningsafstemme, hvis du er i et uforpligtende forhold. Hvilke tanker har I om forholdet? Har I overhovedet nogle tanker? Lægger I de samme følelser i det? Samtidig med, at man har det sjovt og eksperimenterer med forskellige partnere eller møder, skal man også altid huske at passe på sig selv og sætte grænser. Hook-up-culture er med til nogle gange at skabe et unødvendigt pres på især unge. Selvom man gerne vil ses afslappet med partner(e), så er det altid okay at sige nej og sætte sunde grænser for begge parter.
Inklusion og eksklusion
Jeg har nogle gange følt mig en smule udenfor, hvis mine veninder har fortalt om deres hookups og det hos mig har stået lidt stille på den front. Det kan få en til at føle, at man skal være seksuelt aktiv – og gerne med forskellige partnere – for at kunne blive inkluderet i snakken. Samtidig har jeg også nogle gange følt det utilstrækkeligt, hvis jeg så har deltaget i denne kultur, fordi jeg ikke har forventningsafstemt med mig selv, hvad jeg egentlig gik ind til.
Det er derfor altid vigtigt at vide, at blot fordi dine venner og veninder har det godt med uforpligtende seksuelle møder, så er det okay, at du ikke bryder dig om det. Omvendt er det også vigtigt at vide, at selvom dine venner og veninder ikke har lyst til at være sammen med partner(e) uden følelser indblandet, så er det okay og acceptabelt, at du gerne vil. Den bedste måde at navigere i denne til tider dysfunktionelle kultur, er ved altid at huske dig selv og sætte dine egne ønsker og grænser først.