Hvad er angst?
Angst er en naturlig del af vores liv – det er noget alle oplever. Angst sikrer, at du reagerer hurtigt og instinktivt på farlige situationer – den beskytter dig mod farer. Men for nogen tager angsten overhånd og kommer til at fylde for meget. Det betyder, at du oplever angst i situationer, der ikke er farlige, eller hvis din angst dukker pludseligt op uden nogen logisk grund. Det kan for eksempel være, at du bliver bange når du ser en edderkop. Logisk ved du godt, at den ikke er farlig, men du oplever alligevel at blive angst.
Angst kan komme til udtryk på mange forskellige måder, både fysisk og psykisk.
Fysiske symptomer:
- Dit hjerte slår hurtigere
- Du bliver svimmel
- Du får svært ved at trække vejret
- Du oplever en trykken for brystet
- Du begynder at ryste i kroppen
- Du får kvalme og uro i maven
Psykiske symptomer:
- Du bliver bekymret, usikker og panisk
- Du føler skam og får skyldfølelse
- Du får katastrofetanker, hvilket betyder, at du oplever en situation som langt farligere end den egentlig er, og du bliver i tvivl om din egen evne til at klare situationen
Fælles for alle symptomer er, at det ikke er noget, du selv kan kontrollere.
Hvordan kan du arbejde med din angst?
Du kan benytte forskellige teknikker til at håndtere din angst. Du kan for eksempel prøve progressiv muskelafspænding som en afslapningsteknik, hvor du fokuserer på at afspænde forskellige muskelgrupper. Du finder øvelserne her.
Du kan derudover tilmelde dig UngTilUngs mentorforløb om tankemylder, nervøsitet og mild angst, hvor du gennem samtale/chat og øvelser får redskaber til at håndtere dine udfordringer i hverdagen. Det er gratis, og du kan være helt anonym.
Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du kan blive bedre til at håndtere din angst, kan du læse vores artikel Bliv bedre til at håndtere din angst. Her får du nogle konkrete metoder og redskaber til, hvordan du kan arbejde med at kontrollere din angst. Du finder artiklen her.