Hvad kan du gøre, når din ven er i sorg?

Hvad er sorg og hvad kan du gøre for at hjælpe din ven, som oplever tab, sorg eller krise? 10 konkrete råd til, hvordan du kan støtte.

Hvad er sorg? En reaktion på tab

Sorg er en reaktion på tab. Sorgreaktionen kan være både psykisk og fysisk og symptomerne kan være en sammensætning af mange forskellige sociale, fysiske og følelsesmæssige symptomer. En sorgreaktion kan variere meget fra person til person alt efter relationen til den eller det man har tabt, erfaringer med tab og hvor man er i livet.

Eksempler på symptomer på sorg

  • Chok
  • Angst og bekymringer om fremtiden
  • Tristhed og håbløshed
  • Savn og ensomhed
  • Mindre overskud og modløshed
  • Aggression
  • Skyldfølelse
  • Selvmordstanker
  • Hukommelsesbesvær
  • Hovedpine, mavesmerter, kvalme
  • Ændringer i appetit
  • Træthed
  • Uro og hyperaktivitet
  • Misbrugsadfærd

Hvis du selv er i sorg, kan du læse videre her]

Hvordan hjælper jeg bedst en, der er i sorg?

De fleste har oplevet, at en ven eller anden nærtstående er i sorg eller har en krise efter et tab. Det kan være rigtigt svært at vide, hvad man skal gøre for at hjælpe i den situation. Ofte kan det fremkalde svære følelser i en selv, måske om frygten for at miste eller påmindelsen om et tab man selv har haft, så man helt undgår personen i en periode. Det kan også være, man er så bange for at sige eller gøre noget, der gør ens ven ked af det, og det kan gøre, at man undgår at række ud.

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, har vi samlet nogle råd fra forskellige psykologer med erfaring med sorg:

1.    Start med at anerkende, at du ikke kan fjerne de svære følelser for din ven

Anerkend at du ikke kan gøre eller sige noget, der vil få sorgen til at gå væk. Hvis sorgen gik væk af at sige ”Alt skal nok blive godt igen” eller ”Du skal bare tænke på noget andet”, ville sorg sandsynligvis ikke være et problem for nogen. Husk på at du ikke kan ændre din vens følelser, men du kan sørge for, at din ven ikke sidder alene og oplever de svære følelser. Og det er faktisk en stor hjælp i sorgbearbejdningen!

2.    Indled kontakten

Personer, der er i sorg eller krise, kan have svært ved at række ud til sit netværk og kan have oplevet, at en stor del af netværket har trukket sig. Derfor er det en stor hjælp, hvis du tager første skridt til at indlede kontakten. Du kan fx skrive eller ringe til din ven og spørge: ”Hvordan har du det i dag?”, ”Har du lyst til at tale sammen i dag?” eller ”Har du lyst til at lave noget i dag?”.

3.    Tag ikke afvisninger personligt

Får du ikke svar på din sms eller siger din ven gentagne gange nej til at lave noget sammen? Prøv på ikke at tage det personligt. Vær tålmodig med din ven og giv flere chancer for at tage imod din hjælp.

4.    Lyt mere og giv ikke råd

Når du har indledt kontakten og anerkendt, at du ikke bare kan give råd, der får problemet til at gå væk, tænker du måske: Hvad gør jeg så? Det bedste du kan gøre for en ven, som er i gang med sorgbearbejdning, er faktisk bare at lytte og give plads til de svære følelser. Det lyder måske simpelt, men i praksis kan det være rigtigt svært. Prøv at være opmærksom på det når du taler med din ven.

5.    Samtalen på deres præmisser

Pres ikke din ven til hverken at tale om det tab, der har udløst sorgen eller at tale om noget helt andet. Du kan prøve at spørge om, hvad din ven har behov for at tale om den dag, eller du kan prøve at mærke efter og følge det emne, din ven bringer op. Det kan variere meget, hvad man har brug for at tale om så prøv at tage hensyn til, hvad din ven har behov for den dag.

6.    Samtalen om de gode minder

Mange vil instinktivt undgå at tale om det, der har udløst sorgen hos ens ven, men for nogle kan det være en befrielse at få lov at tale om fx den forælder, der er gået bort. Du kan fx spørge din ven: ”Kunne du have lyst til at fortælle mig om, hvordan din far var?” eller ”Har du lyst til at fortælle mig om dine gode minder om din far?”.  

7.    Fortæl din ven at du er der

Det kan gøre en stor forskel for din ven at du fortæller eller skriver direkte at du er der og ønsker at være en støtte i sorgen. For dig er det måske logisk at du er der for din ven, men det er det ikke altid for en der er i sorg. Måske har mange relationer allerede trukket sig og derfor kan det skabe tryghed for den sørgende at vide, at du ønsker at støtte.

8.    Hjælp til med det praktiske

For personer i sorg kan de praktiske gøremål være helt umulige at få gennemført. Hvis du er tæt nok med din ven, kan du komme forbi din vens hjem og lave mad, vande planter, indkøb, tømme post, tage opvasken osv.

9.    Pas på dig selv i relationen

Det er hårdt at være der for nogen, der har det svært. Sommetider kan man falde ned i det samme sorte hul, som den person, man prøver at støtte. Det kan være, du er faldet ned i samme hul, hvis du oplever mange af de samme følelser som din ven fx håbløshed og tristhed. Tænk eventuelt over, hvad der er dine følelser, og hvad der er en spejling af din vens følelser. Husk på det at støtte din ven ikke skal fylde hele din hverdag, men husk at bruge tid på aktiviteter, der giver dig overskud. Hvis du selv har brug for at tale med nogen om dine følelser, så prøv at række ud til en anden ven eller nærtstående end din ven i sorg.

10. Respekter deres rejse i sorgen

Prøv ikke at være ambitiøs på vegne af din ven, men vær tålmodig. Der er ingen sorgprocesser, som er ens, og personer bearbejder deres sorg forskelligt. Prøv at lade være med at tænke at din ven burde ”være nået længere” eller ”se at komme tilbage til deres normale liv”