Hvordan håndterer vi forventninger?

, ,

En forventning er en forestilling, som man gør sig om noget fremtidigt; altså skaber man en forventning om noget eller nogen. Man kan have forventninger til sig selv såvel som andre, til en oplevelse, eller et øjeblik. Men hvad gør forventningerne ved os, når de opstår og hvordan skaber vi gode forventninger i stedet for dårlige?

Forventninger til os selv

Hvis vi starter med de forventninger vi skaber for os selv. Forestil dig, at du er gymnast og skal optræde til en opvisning. I den sammenhæng har du en forventning til dig selv om, at du skal udføre alle øvelser korrekt. På opvisningsdagen udfører du en øvelse forkert, og din forventning bliver nu mødt med skuffelse. Problemet med forventningen er, at den er urealistisk. Chancen for at udføre alle øvelser rigtigt er der selvfølgelig, men der er også en chance for at det ikke lykkedes, og det bliver der ikke taget hensyn til.

Sunde forventninger

Det kan også sagtens være sundt at have forventninger til sig selv, idet de kan være med til at skubbe en mod målsætninger. Men det kræver, at man opstiller de rigtige forventninger. I det førnævnte eksempel tænkes der, at man skal udføre alle øvelser korrekt, men netop ordet skal kan være farligt, når det kommer til forventninger. Det skaber et unødvendigt pres, og en følelse af at være bundet op på noget. Hvis man nu formulerede forventningen anderledes til sig selv, som f.eks. at man skulle forsøge at gøre sit bedste, så ville man føle glæde over at have gennemført opvisningen, i stedet for skuffelse over en enkelt fejl.

Pointen er, at man skal være meget bevidst, når man skaber forventninger. Det kan man blandt andet være ved at tænke over den forventning man sætter op for sig selv ordenligt igennem. Spørg evt. dig selv om: Er den her forventning realistisk? Skaber den et unødvendigt pres på mig, eller er den med til at skabe et drive mod mine målsætninger? Med andre ord: Er det her en forventning, der vil bidrage positivt eller negativt til din opfattelse af oplevelsen eller personen, som forventningen er knyttet til i sidste ende? Det handler i bund og grund om at skabe forventninger, der gør noget godt for en.

Urealistiske forventninger

Man bør heller ikke have urealistiske forventninger til andre. Det kan dog i nogle sammenhænge være svært. Lad os antage at en ven eller veninde har gået i lang tid og planlagt din kommende fødselsdag, og det lyder som om, at det har involveret en del planlægning. Du forestiller dig, at al den planlægning må være lig med en stor fest med vilde dekorationer og selskabslege. Da det viser sig ’bare’ at være en tur i biografen og hygge, bliver du skuffet. Her skaber du dårlige forudsætninger for både dig selv og din ven. Hvis forventningen i stedet lød: ’Jeg forventer, at vi har det sjovt på min fødselsdag’, var du måske ikke blevet skuffet, men havde i stedet sat pris på, at der var brugt tid på planlægning af din specielle dag.

I nogle tilfælde er det slet ikke dig selv, der har forventninger, men andre der har dem til dig, og det kan være lige så krævende. Forventer dine forældre f.eks. at du får 12 til den næste dansk prøve, kan det skabe et enormt pres, men endnu værre kan det også ende med en følelse af ikke at være god nok, hvis du ikke møder deres forventning. Her er det bedste råd at sige fra. Forklar hvem end der har urealistiske forventninger, at det ikke er holdbart, og forhåbentlig er de forstående over for situationen. Er dette ikke tilfældet, så tal med nogen der er. Lær over tid at skubbe forventning fra dig, og fortæl dig selv, at det ikke handler om andres holdninger. I sidste ende er det din egen selvopfattelse der er vigtigst, så sørg for at den er positiv og realistisk.