Jeg vil skilles
Står du og vil gerne skilles, men ved ikke, hvordan man bliver skilt, eller hvordan man skal forholde sig til eventuelle børn osv.? Det kan være hårdt og processen er lang, men gennem denne artikel vil du blive bedre klædt på til, hvordan man bliver skilt og hvordan man kan forholde sig.
Separation eller skilsmisse
Man kan vælge enten at blive separeret, hvor man lige har en prøveperiode til at beslutte om i vil skilles eller ej. Eller man kan blive skilt med det samme.
Hvis du er klar til, at blive skilt eller separeret så skal du sende en digital ansøgning til familieretshuset eller direkte via borger.dk, og hvis ikke din ægtefælle ønsker at skrive under, kan du selv starte sagen, da din mand eller kone og dig ikke nødvendigvis er enige om skilsmissen. Det koster 650 kr. at få behandlet sin sag op separation eller skilsmisse.Hvis I ikke kan opnå en enighed om vilkårene for separationen eller skilsmissen, så vil familieretshuset træffe afgørelsen herom, hvor i skal betale yderligere 1630 kr.
Da man bliver gift får man som udgangspunkt et formuefællesskab, så jeres formuer bliver delt, hvis I bliver skilt og det samme, hvis den ene af jer skulle gå hen og dø. Dog gælder dette ikke, hvis I har aftalt særeje. Det vil sige, at I deler de værdier, I har tilbage i boet. Dog overtager den anden ikke, hvis en af jer har personlig gæld.
Forældresamarbejde
I har valgt ikke længere at være sammen, men hvis I har børn under 18 år, skal i stadig samarbejde om jeres børn. Det er vigtigt, at I kommer frem til løsninger, som jeres børn trives med. Tænk det hele godt igennem, så det kan fungere i længere tid. Den fulde forældremyndighed ændrer sig ikke, hvis I går fra hinanden, men det er jeres ansvar at tage den vigtige beslutning om, hvem der skal være bopælsforældre, og hvem der skal være samværsforældre.
Vigtige elementer i en skilsmisse
- Kommunikation – Det er en nødvendighed for, at I kommer bedst videre hver især.
- Lav fair aftaler – Det skaber ofte splid og unødvendige problemer, hvis en partner føler sig snydt. Har I svært ved at lave aftaler så inddrag gerne en advokat, der kan hjælpe jer.
- Lav en liste over ting du skal huske nu du er alene – Forsikringer, banksager, orientering osv.
- Opfør jer ansvarligt – Lav klare aftaler om, hvordan I kommer videre med eventuelle fælles børn.
- Fortæl eventuelle børn, at I skal skilles – Forsøg at undgå at komme ind på, hvem der har valgt, at I skal skilles, men at det er et valg, der er taget. Understreg, at barnet ikke har et ansvar for skilsmissen. Fortæl dem også om samværsordning, konsekvenser osv.
- Ikke hæng fast i fortiden – For at komme videre, må man se fremad, uanset om det er dig selv eller din partner, der har ønsket skilsmissen. Det er DIT ansvar at få en god fremtid.
- Hold fast i de positive tanker.
Har du brug for hjælp?
Det kan være hårdt og en længere proces at gå igennem en skilsmisse. Måske du får brug for rådgivning, advokater, psykologhjælp eller lignende. Det kan være rart at åbne op om sine tanker, følelser og frustrationer. Måske du søger redskaber til at komme videre. Her kan du blandt andet kontakte UngTilUng, enten som anonym i vores chat, eller aftale et mentorforløb med en, der står klar til at støtte dig og vise dig vejen. https://ungtilung.dk/