Lær at deale med den stressende sammenligningskultur 🙌🤩

Ny måned og nyt fokustema hos UngTilUng! Vi dykker ned i noget, der fylder for rigtig mange unge – nemlig Sammenligningskultur og stress 🤯

Sammenligningskulturen fylder mere og mere, og der er virkelig ikke noget at sige til, hvis du synes, at det er svært at være ung og har tendens til at slå dig selv i hovedet eller sammenligne dig med alt det, du ser på sociale medier og hos dine venner. Vi bliver bombarderet med indtryk hele tiden, og det er helt naturligt, at vi bliver påvirkede af de perfekte billeder, succesrige og rigtige beslutninger, karakterer og drømmejobs, ferier og kærester, og alt det andet, som de sociale medier kan flyde over med.

Men vi vil i denne måned gerne sætte fokus på sammenligningskulturen, og hvordan man kan bryde den onde cirkel  ❤ Følg med på vores hjemmeside, Instagram og TikTok, hvor vi sammen med vores seje og ærlige frivillige finder ud af, hvad vi kan gøre for at hamle op!

 

Hvad er sammenligningskultur?

Flere og flere benytter sig af begrebet sammenligningskultur og kort fortalt dækker det over, at vi har tendens til at sammenligne os med andre mennesker, hvilket er helt naturligt for at forstå vores egen placering i verden. Men den øgede tilgængelighed af sociale medier har i dag gjort det lettere konstant at sammenligne os med andre. Især de sociale medier spiller en stor rolle, hvor mange ofte deler succeshistorier, beslutninger der har været “rigtige” og ført det “rigtige med sig”, gode karakterer, drømmejobbet, ny kæreste, ferier og meget mere. Vi ser, hvordan sociale medier bliver en slags glitrende, men farlig labyrint, hvor vi hele tiden sammenligner vores liv med andres og føler os mindre værd, hvis vi ikke føler, at vi kan leve op til eller matche de “perfekte” billeder og historier, der fylder vores feeds. Det er som om, vi konstant står over for et skinnende spejl, der viser alt, hvad vi ikke er eller ikke har, og det kan føles så udmattende 🤯

 

Pressede og stressede unge

En analyse fra DR Medieforskning fortæller os, at det her ikke bare er noget, vi føler, det er noget, der faktisk rammer os hårdt – faktisk oplever størstedelen af unge et konstant pres. Når vi hele tiden ser vores venner og bekendte score høje points på livs-skalaen med deres spændende uddannelser, fede drømmejobs, rejser, “perfekte” kroppe og seje fester, kan vi ikke undgå at sammenligne os selv med dem. Og lad os bare være ærlige – det er sjældent en sammenligning, der får os til at føle os helt fantastiske 😩

Der er altså rigtig mange unge, der føler sig overvældede af alle de mange muligheder og beslutninger, de står over for. Og når så meget af vores hverdag foregår på sociale medier, hvor folk har tendens til at dele alle de gode ting, skaber det en følelse af, at alle andre klarer sig bedre og har “styr på det”. Sociale medier mangler nemlig ofte den naturlige tvivl og italesættelse af udfordringer, der er en del af livet, og det kan give følelsen af, at man er forkert, fordi man ikke kan “finde ud af det”.

 

Modtendensen – eller hvad?

Bedst som man ikke kunne rulle ned over sit feed uden at støde på perfekte selfies, drømmerferier, lækker mad, den ven, der havde fået ny job eller en lækker lejlighed, begynder der at rulle en modbølge ind over de sociale medier. Der begyndte at komme “morgengrimme” selfies, helt almindelige bulede maver, historier om at føle sig utilstrækkelig og historier om at gå igennem udfordringer eller kæmpe med diagnoser. Hvilken befrielse at opleve! Eller hvad?

Selvom mange kan spejle sig i de morgengrimme selfies og at gå igennem udfordringer, er der et andet dilemma: modet og selvtilliden til at dele det. Desuden er det at gå igennem bump på vejen eller lave fejl ikke rigtig værd at dele uden en oprejsning – det bliver næppe nemmere, hvis man lige nu står i at føle sig presset, usikker og tilbageslået sammenlignet med andre, når vi ser, at dét de deler ud blot var en del af deres personlige storytelling til at skabe kontrolleret mening, rejse sig og nå endnu længere med alt det, man har drømt om. Står man midt i et kaos af valg og frygter at tage de forkerte beslutninger, kan det gøre det endnu sværere, når man ser hvor godt det gik andre unge og hvor dygtige de var til at overvinde deres usikkerheder og udfordringer.

 

Kan man stoppe med at sammenligne sig?

Hos UngTilUng har vi tænkt os at tackle dette sammen. I løbet af juni måned sætter vi fokus på denne onde cirkel af sammenligninger på vores hjemmeside, Instagram og TikTok. Kan vi mon slippe af med sammenligningskulturen, eller i det mindste lære at tage den med et gran salt? Og hvad kan vi gøre for at stoppe med at banke os selv i hovedet, når vi ikke føler, vi kan hamle op med de andre seje unge?

Det er nogle af de spørgsmål, vi vil tackle med hjælp fra vores fantastiske og ærlige frivillige 💙