Lær at mærke dine egne grænser: En unge-guide om selverkendelse og selvpleje
Som ung er det helt normalt at gå igennem nogle forskellige udfordringer og føle sig presset, stresset eller ked af det over det. Noget af det vigtigste, som man kan gøre for sig selv og for at opretholde et sundt mentalt og følelsesmæssigt helbred, er det vigtigt at lære at mærke sine egne grænser at kende. Det kan være rigtig svært at vide, hvad ens egne grænser er i forskellige situationer, og derfor vil vi i denne artikel give dig praktiske råd til, hvordan du kan lære at finde ud af, hvad netop dine grænser er. De kan sagtens være forskellige fra dine venners, din søsters eller brors, din kæreste eller din familie. Dine grænser er dine grænser. Artiklen kan give dig en forståelse for, hvordan det at mærke efter dine egne grænser er med til at udvikle din selverkendelse og give dig selvpleje 🫶
Selverkendelse – nøglen til velvære
Selverkendelse henviser til dén proces det er at forstå og anerkende sine egne følelser, grænser og behov. Det er helt afgørende for, at du kan fx undgå overbelastning, stress, ubehagelige situationer og selvværdsproblematikker.
Identificer dine følelser
Det første skridt i selverkendelse er at lære at identificere dine følelser. Dét kan være svært i sig selv, da mange unge (og selvfølgelig også voksne) oplever at føle sig forvirrede eller overvældede af alle de følelser, der kan strømme gennem kroppen. Når du føler en masse, og du måske synes, at det er overvældende eller forvirrende at finde ud af, hvad du føler, så prøv at skrive ned, hvad du konkret mærker. Er det vrede? Frustration? Tristhed? Lykke? Hvis du øver dig i at sætte konkrete ord på dine følelser, når de strømmer gennem kroppen, vil du med tiden nemmere kunne identificere dine følelser.
Lyt til din krop
Din krop sender konstant signaler om, hvordan du har det. Lær at lytte til disse signaler. Du kan mærke efter, om du fx er træt, sulten eller stresset – og så er det vigtigt at du handler på det. At forstå og lytte til dine krops behov er en vigtig del af selverkendelse.
Sæt sunde grænser
At sætte sunde grænser handler om at vide, hvornår du skal sige “nej” og på den måde beskytte din mentale og følelsesmæssige velvære. Men hvordan finder man så ud af, hvornår man skal sige nej?
Lær at sige nej
Mange unge føler sig presset til at sige “ja” til alt og alle. Og det kan vi godt forstå! Mange af os har den instinktive trang til at sige vores “pleaser-ja”. Altså det ja, du siger per automatik, selvom du egentlig ikke har lyst. Men her er det vigtigt at sige nej for netop at undgå følelsesmæssig eller mental overbelastning. Næste gang kan du prøve at ændre dit automatiske “ja” til et “Tak, fordi du spørger. Jeg vil lige tænke over det og vende tilbage”. På den måde kan du give dig selv betænkningstid til at finde ud af, om du egentlig har overskud til aftalen. Det er altid helt ok at vende tilbage og sige, at du har tænkt over det og kan mærke, at du ikke lige har overskud til det nu – og så kan du fx foreslå en anden dag, hvis det er en relation, du ellers gerne vil bruge tid på.
Kommunikation
Kommunikation er nøglen til at danne og holde fast i sunde og gode relationer. Det er vigtigt, at du udtrykker dine grænser på en ærlig og respektfuld måde overfor andre. Det kan du fx gøre ved at sige, “Jeg kan mærke, at….” eller “Tak fordi du tænker på mig. Jeg har ikke lyst eller tid til det”, “Jeg føler, at…” På den måde holder du bolden på din egen banehalvdel og kommunikerer dine grænser på en måde, hvor du ikke er hensynsløs i din måde at sige dem højt på.
Selvpleje – prioriter dig selv
Selvpleje – eller selvomsorg – er noget af det vigtigste, du kan gøre for dig selv. Det handler om at give dig selv den opmærksomhed og omsorg, som du fortjener.
Dyrk en interesse
At finde noget, du elsker at gøre, kan være en fantastisk måde at tage vare på dig selv på. Det kan være alt fra at være kreativ, lytte til musik, gå en tur, finde en ny hobby eller gå til en sport.
Motion og god kost
En sund sindstilstand er nemmere at opnå, hvis du også går op i at give dig selv en sund næring og dyrke motion. Varieret og balanceret kost samt regelmæssig motion kan gøre underværker. Det kan fx være en daglig gåtur, at danse, at cykle, gå til en holdsport eller jogge en tur. Se om ikke du kan få skabt nogle gode rutiner omkring det.
Stresshåndtering
Stress er ofte uundgåeligt i vores verden, men du kan godt lære at finde ud af, hvordan du skal håndtere det, når det opstår. lære at håndtere det. Afprøv fx meditation eller øvelser med dybe vejrtrækninger for at reducere stress. Prøv forskellige teknikker som meditation eller dyb vejrtrækning for at reducere stress. Du kan starte med at prøve vores guidede meditation her.
Det kan være svært at finde rundt i grænser, og der kan være mange ubesvarede spørgsmål, der knytter sig til det emne. Vi har opstillet nogle af de spørgsmål, der går meget igen, når det kommer til grænser og hvordan man lærer at navigere i dem.
FAQ
Hvad er selverkendelse?
Selverkendelse handler om at forstå dine egne følelser, behov og grænser.
Hvorfor er det vigtigt at lære at sige “nej”?
At lære at sige “nej” er vigtigt for at undgå overbelastning, stress og det er en god måde at vise dig selv selvomsorg på ved at prioritere dig selv.
Hvordan kan jeg finde frem til min interesse?
At finde frem til, hvad du interesserer dig for og synes er sjovt at lave, indebærer at udforske forskellige aktiviteter og finde ud af, hvad der giver dig glæde. Du kan fx starte til dans, købe ind til nogle DIY-produkter eller cykle ud et sted, hvor du kan bade.
Er der en sammenhæng mellem fysisk sundhed og mental sundhed?
Ja, motion og varieret kost kan bidrage til en sund sindstilstand og give dig overskud og energi.
Hvordan kan jeg reducere stress i mit liv?
Stress kan reduceres gennem forskellige teknikker som meditation og dyb vejrtrækning. Du kan fx starte med vores guidede meditation.
Hvis du vil blive lidt klogere på, hvad grænser egentlig er, og hvorfor de er vigtige, kan du læse vores artikel “Forståelse af grænser som ung” og blive klogere på grænsesætning her.