Mindful Spisning – Sådan kan du spise med mere nærvær
Kender du også til at glemme at mærke efter, hvornår du egentlig er mæt eller sulten, når du spiser? Så er du bestemt ikke alene! Med Mindful Spisning kan du lære at lytte til kroppens sult- og mæthedssignaler, og samtidig få et mere afbalanceret forhold til din mad.
Måden vi spiser har indflydelse på, hvordan vi har det fysisk såvel som psykisk. Det er helt almindeligt, at vi glemmer at mærke efter, hvornår vi er mætte, og ikke altid er mentalt til stede, når vi spiser. Kender du fx til at spise, når du er træt, irriteret, trist, keder dig, kører bil, ser fjernsyn, tjekker de sociale medier eller noget helt ottende, men ikke fordi du er sulten? Så er du ikke alene. Der kan nemlig være utallige grunde til, at du ikke sidder ned og nyder din mad i ro og mag. Gennem principperne for Mindful Spisning øver du dig i at spise med et opmærksomt nærvær og lytte til kroppens naturlige sult- og mæthedssignaler. Du øver dig i at bruge dine sanser og nyde din mad. Mindful Spisning er en tudsegammel måde at spise på, og stammer fra de Tibetanske Munkes spise-ritual i templerne. Du lærer ikke at spise mindful fra den ene dag til den anden, MEN du kan bruge de fem nedenstående råd til at få mere god energi ud af dine måltider.
- Spis langsomt
Vidste du, at det tager godt 20 minutter for kroppen at registrere, hvor mæt du er? Hvis du spiser langsomt dvs. på 20 minutter, undgår du derfor at komme til at spise mere end du rent faktisk har brug for. Vi kender alle sammen til følelsen af at være dvask og dårlig efter at have spist aaalt for meget, aaalt for hurtigt. Prøv derfor at skrue ned for tempoet, når du tanker kroppen op. Tag fx små bider ad gangen, tyg grundigt, og prøv at give dig selv tid til at nyde din mad. Du kan også med fordel sætte dig godt tilrette ved dit spisebord, tage nogle dybe vejrtrækninger, og drikke en tår vand i ny og næ, når du spiser.
- Brug alle dine sanser
Du kan prøve at bruge dine sanser til at gå på opdagelse i din mad smage, dufte, lyde, udseende og endda hvordan det føles at røre ved. Prøv at være nysgerrig på, hvad det egentlig er du spiser og spørg dig selv. Kan jeg lide maden, og giver den mig god energi? Som små starter vi ud med at bruge vores sanser mere koncentreret. Hvis du fx forestiller dig et lille barn, som spiser med sine fingre. Du vil typisk se at barnet er fuldstændig koncentreret, og nysgerrigt undersøger maden med sine sanser. Det kan vi andre uden tvivl lære noget af.
- Lyt til dine naturlige sult- og mæthedssignaler
Kroppen er fra naturens side indrettet til at give hjernen signaler om, hvornår og hvor meget du har brug for at spise. Vi er ikke ens, og det er vores sult- og mæthedssignaler heller ikke. Det handler om at prøve at spise efter sult og mæthed, og ikke efter dine følelser. Hvordan oplever du det tidlige stadie af sult og mæthed, og i hvilke situationer spiser du måske på dine følelser? Det kan være svært at mærke efter, hvis det du spiser bare smager vildt lækkert, eller hvis du ikke giver dig selv lov til at mærke efter, om du overhovedet er sulten. Prøv at undgå at ende ud i ekstremerne af både sult og mæthed, ved at planlægge din dag i forhold til store som små måltider ca. hver tredje time. Du kan træne din opmærksomhed på de hints din krop giver dig, så du langt nemmere kan mærke efter, om du rent faktisk er sulten. Hints i forhold til at være mæt kan fx være. at maden ikke smager lige så godt som i starten. Du kan fx bruge et sult- og mæthedsbarometer fra 1-10, til at blive klog på netop din krops sult- og mæthedssignaler ved dit næste måltid. Et svarer til, at du er ved at dø af sult, imens 10 betyder at du ikke kan få en bid mere ned. Sult strækker sig fra 1-3, at være tilpas går fra 3-7 imens sult er de resterende 7-10.
- Spis når du spiser
Det lyder banalt, MEN øv dig i rent faktisk at være til stede i spisesituationen. Lidt ligesom det er vigtigt, at du fx. kører bil, når du kører bil. Giv derfor telefonen, fjernsynet, lektierne eller hvad der ellers forstyrrer en pause og fokusér KUN på at spise din mad. Læg mærke til om du mærker en forskel.
- Nyd det du spiser og gerne i selskab med andre
Vi kan ikke overleve uden mad, da det er en uundværlig energikilde, som gør at du kan klare studie, job, se din venner og familie osv. Prøv derfor at sæt mere pris på din mad, og sørg for at nyde den, når du spiser. Følelser som skyld, skam, restriktioner, og regler medfører negative tanker og suger din gode energi ud af dig, når du spiser. I stedet kan du prøve at give de positive tanker om maden mere plads ved fx. at øve dig på at sanse maden og værdsætte den. En måde hvorpå de negative tanker ikke kommer til at styre os er fx ved at føre en lille dagbog. Når du støder på en negativ tanke om fx. mad kan du skrive den ned og så læse den højt for dig selv. Som regel er vores negative tanker værre, når vi tænker dem, end når vi siger dem højt. Sidst men ikke mindst, kan det det være en fordel at spise sammen med andre, og især nogen man har det godt med.
Tag de råd fra Mindful Spisning, som du synes lyder mest appetitlige i din hverdag. Rådene kan du bruge som inspiration til at kigge på dine spisemønstre. Har du brug for hjælp til at snakke eller chatte om dine tanker omkring fx trøstespisning eller andre svære tanker forbundet med mad og måltider? Så kan du helt anonymt og gratis chatte eller snakke med vores frivillige om netop det, der fylder hos dig. Hos UngTilUng er alle typer problemer velkomne. Du finder UngTilUngs åbne mentorsamtale og chatten her: https://ungtilung.dk/mentorsamtale/
Derudover kan du få mere inspiration Mindfullnes-genren med UngTilUngs beroligende kropsscanninger https://ungtilung.dk/artikler/psykisk-selvhjaelp/mindfulness/?post_type=psykisk_selvhjaelp.
Bon appetit! 😀