Når genertheden tager overhånd
Kender du også til følelsen af at være genert? Den ubehagelig følelse man får, når man f.eks. bliver udspurgt af læreren i klassen og alles opmærksomhed pludselig bliver rettet mod dig. Eller når man skal møde en masse nye mennesker for første gang, og du ikke kan finde på noget at sige. I sådan situationer, kan man pludselig blive ramt af angst, og det er virkelig ubehageligt. Vi er jo alle forskellige, og nogle mennesker er mere udadvendte end andre. Der er dem, der bedst kan lide at være i baggrunden, som mig selv, og andre der elsker rampelyset. Og der er intet galt med begge dele. Men følelsen af generthed kan virke hæmmende på din hverdag, og man kan føle sig utilstrækkelig. Her er mine råd til at overkomme genertheden, måske du kan blive inspireret og bruge rådene i din hverdag.
1) Det første råd er, at du skal prøve at udfordre dig selv. Det kan bare være små ting til at starte med, f.eks. at række hånden op i timen eller måske bare at snakke i mobil. Eller hvis du lige er begyndt på studie eller i skole, så kan du jo prøve at snakke med en, du ikke har snakket med før. Selvom det kan virke uoverskueligt, og dit hjerte sidder helt oppe i halsen, skal du gøre det alligevel.
2) Det andet råd er, at du skal spørge dig selv bagefter, om det virkelig var så slemt, som du havde forstillet dig. Fordi det er sikkert ikke så slemt, som du havde troet. Det er dog også vigtigt, at du anerkender og roser dig selv.
3) Det tredje råd er, at hvis du stadig har det virkelig svært med din generthed, så skal du snakke om det med en ven eller måske finde en professionel, som kan hjælpe dig. Hvis du finder en ven at snakke med, så kan han eller hun hjælpe dig og give støtte. I kan måske lave en aftale om, at du skal række hånden op mindst én gang om dagen i skolen. Eller I kan følges til aktiviteter, hvor du ikke kender nogle, og på den måde kan I finde nye mennesker at snakke med sammen. Det kan på den måde virke mindre skræmmende.