Positivitet

Vend dine negative tankemønstre til en mere positiv tilværelse ved at sætte farten ned og skabe gode minder

Måske er du ikke glad for din krop. Måske er du kun tilfreds med din indsats i skolen, hvis du får 12. Eller måske har du svært ved ikke at blive slået ud af de små ting, der går galt i hverdagen.

Vi får alle negative tanker om os selv en gang imellem. Det er helt naturligt. Problemet opstår, når de negative tanker tager overhånd, og du begynder at definere dig selv eller dit liv ud fra dem. Det er derfor vigtigt at have fokus på positivitet, for at få vendt de negative mønstre.

Bliv bevidst om dine tanker
Vær opmærksom på, hvornår dine tanker bliver negative. Du kan genkende de negative tanker ved, at de generelt indeholder ord som ”aldrig”, ”altid”, ”ingen” og ”alle”.

Negative tanker er ofte meget kritiske og sort/hvide. Det er derfor vigtigt at tilføje de nuancer, der mangler. Dermed bliver ”alle synes jeg er dum” til ”de, der betyder noget for mig, synes, at jeg er intelligent”.

Positiv psykologi
Udover positive tanker er det også vigtigt med en positiv tilgang til livet. Positiv psykologi handler om, hvordan man trives, og kan bruges til at fremme livskvaliteten.

Hans Henrik Knoop, lektor i psykologi ved Aarhus Universitet, har skrevet bogen ”Positiv Psykologi”, hvor han guider til at få mere glæde i livet.

”Tænk over følgende: Hvad lever du for? Hvilke værdier har du? Hvilke aktiviteter, synes du, gør livet værd at leve? Arbejde, hobbyer, mennesker, venner, bestemte måder at agere på, at hjælpe nogen med noget, at løbe en tur? Gør mere af det, hvis du kan. Prioriter det under alle omstændigheder,” udtaler han til Politiken.

Ændr dine vaner
Ifølge den positive psykologi, får du det bedre af at fokusere på de ting, du er taknemmelig for. Tænk på alle de dejlige ting, du har oplevet i dit liv og alle de søde mennesker, du har mødt.

Det hjælper også at være mere nærværende. I stedet for at bekymre dig om de ting, der sker i fremtiden, så fokusér på det, der sker lige nu. Det handler om at skabe fokus og komme ned i tempo.

”Nærværende oplevelser, hvor der er tid nok, giver kvalitet for mennesker. Ikke distraherede situationer eller situationer, hvor man har meget travlt. Det er derfor fornuftigt at tilrettelægge sin hverdag, så der er tid til at slappe af og gøre tingene ordentligt,” siger Hans Henrik Knoop til Politiken.

Kilder: Psykiatrifonden, Aarhus Universitet, Politiken