Sextortion // Hurtcore

,

I dag vil jeg skrive om et emne, som er meget voldsomt og frygteligt for dem, der bliver udsat for det. 

Jeg stødte for nyligt på en podcast med begrebet “sextortion”. I ordbogen beskrives det således: “Afpresning bestående i en trussel om deling af intime billed- eller videooptagelser af en anden person, hvis vedkommende ikke gør, hvad afpresseren forlanger”.

Jeg fik med det samme en knude i maven, da jeg husker tilbage på engang for nogle år siden, hvor en mand på Snapchat prøvede at afpresse mig. Jeg sad i bussen på vej hjem fra arbejde, og pludselig poppede en Snapchat-anmodning op på min skærm. Jeg kendte ikke brugernavnet, men jeg accepterede alligevel.
Der gik ikke længe, før personen havde sendt mig en snapchat. I beskeden stod der “jeg har et billede af dig, du nok meget nødig vil have sendt rundt igen”. Lige der gik mit hjerte i stå.

Som du kan læse om i mine blogindlæg “min historie – aftenen, der ændrede mig” havde jeg fået delt et seksuelt billede uden mit samtykke. Det havde været et sandt mareridt for mig, og jeg følte, at det hele lige var begyndt at lægge sig. Jeg var rædselslagen for, at de her billeder skulle dukke op i mit liv igen.
Med svedige håndflader spurgte jeg ham, hvad han ville mig. Svaret kom straks. Han skrev; “hvis du ikke sender nogle nøgenbilleder af dig selv, så sender jeg alle billederne rundt igen”. Jeg sad der i bussen og var fuldstændig ude af den. Heldigvis slog fornuften hurtigt ned i mig, og jeg fik hurtigt skrevet til ham, at min familie og jeg allerede havde kontakt til politiet i forbindelse med sagen, og at hvis han ikke slettede billedet og lod mig være, så ville jeg melde ham. Ligeså hurtigt som han havde poppet op på min skærm, forsvandt han igen. Jeg blev hurtigt blokeret, og jeg hørte heldigvis aldrig fra ham igen.

Gerningsmanden etablerer tillid og begynder så sin afpresning

Desværre går det ikke altid så nemt for andre, der bliver kontaktet af disse overgrebsmænd, som får nydelse ud af se andre lide. I et afnsit fra dr-podcasten “Genstart” med titlen “de 169 piger”, hører man fortællingen om 169 piger, der er blevet presset til at udsætte sig selv for diverse ydmygelser og optage det, fordi en ung mand på skræmmende vis har fået magten over dem igennem sin afpresning. Afpresningen er startet ud med, at han har kontaktet pigerne på Snapchat eller er kommet i kontakt med dem over chatsiden Omegle, hvor han så herefter langsomt har opbygget et bånd til hver af pigerne.

I starten fortæller pigen i podcasten, at han var enormt sød, og hun troede, at han var en god fyr. Med søde ord og manipulation har han fået hende til at sende ham et nøgenbillede, og herefter har han brugt dette billede til at afpresse hende til at sende ham mere billed- og videomateriale, som på hans befaling blev voldsommere og voldsommere; i materialet fik han fik pigerne til at ydmyge sig selv, skade sig selv eller endda selv begå overgreb.
Jeg blev simpelthen så ked af det, da jeg hørte den podcast. Alle de piger, der har fået ar for livet. I et af tilfældene en 11-årig. Heldigvis blev han langt om længe sendt i fængsel i seks år.

Så hvad vil jeg med det her blogindlæg?

Jeg vil virkelig gerne sætte fokus på, hvor vigtigt det er at forstå, at man skal søge hjælp med det samme, hvis man nogensinde kommer ud for den slags. Mange af pigerne sagde aldrig noget til nogen på grund af den skam, de følte, og derfor er situationen blevet værre for dem. Jeg kender godt den skam. Men kære piger og drenge, I har intet at skamme jer over. I skal IKKE skamme jer over at have sendt nøgenbilleder eller -videoer af jer selv. Det er udelukkende gerningsmændene, der har noget at skamme sig over.

Det er vigtigt at søge hjælp hurtigt, hvis man oplever sextortion. Man kan måske få ind i hovedet, at det er bedre at klare det hele alene. Men det er det ikke. Den slags mennesker, der gør disse ting, kan bruge mange metoder til at manipulere, og det er altså ikke altid, at man kan gennemskue det.

Jeg forstår godt, at man bare har lyst til at gøre, hvad afpresseren siger, hvis man pludselig får sådan en væmmelig besked. For tænk nu, hvis han eller hun sender nøgenbilledet videre. Den tanke kan virke fuldstændig ødelæggende for alle. Men de her afpressere er kyniske, og de har ikke tænkt sig at stoppe, når du er gået med til at sende dem, hvad de beder om. Det vil højst sandsynligt gøre det hele meget værre, for så har de mere at afpresse dig med. Så BUK IKKE UNDER for afpresningen, men søg hjælp og meld personen til politiet!

Selvom der er gået flere år, og det hele virker mere og mere uoverskueligt, fordi gerningsmanden måske efterhånden har meget komprimerende materiale af dig, så er der stadig hjælp at hente!
Det er en god ide at gemme de beskeder, som afpresseren sender dig, så du kan have det som bevis imod ham eller hende, hvis det skulle komme til en anmeldelse. Sextortion er dybt ulovligt, og det er dig, der er offeret, uanset hvad han eller hun har fået dig til at gøre i processen. 

Det kan selvfølgelig være rigtig svært og grænseoverskridende at skulle fortælle andre om, hvad der er sket. Man kan altid starte med sine venner, familie, kolleger eller en anden, man stoler på, så de kan hjælpe en med at tage sagen videre.

Her er nogle steder, du kan kontakte og få professionel rådgivning og hjælp, hvis du oplever sextortion:

Red Barnets rådgivning til børn og unge (for dem under 18):

Red Barnets rådgivning SletDet kan hjælpe dig, hvis du har haft en ubehagelig eller grænseoverskridende oplevelse på nettet. Det kan for eksempel kontakte dem hvis:

  • Du bliver mobbet og udsat for chikane.
  • En fremmed opfører sig krænkende eller mærkeligt over for dig.
  • Du har fået delt private billeder eller video – for eksempel nøgenbilleder.
    LINK : https://redbarnet.dk/sletdet-raadgivningen/

Du kan også både skrive,chatte og ringe til Børnetelefonen. Her kan du også være anonym:  (For dem under 18)
Tlf. nr.: 116 111
Hvis du vil skrive til dem: https://bornetelefonen.dk/brevkasse/
Hvis du vil chatte: https://bornetelefonen.dk/chat/

Politiet:
Ring til politiet på 114 eller mød op på en politiafdeling
Det er en god ide at have så mange oplysninger med som overhovedet muligt. Alt hvad du ved om personen, der prøver at afpresse dig og gerne screenshots af jeres samtaler. Brugernavne, udseende, kender du hans eller hendes rigtige navn, arbejde, interesser? Har du mødt dem? Hvor kontaktede de dig første gang? Osv.

Husk det nu; Du har ikke noget at skamme dig over, hvis du har sendt et nøgenbillede eller lignende. Du skal ikke falde for afpressernes manipulerende metoder. Søg hjælp med det samme og buk aldrig under for deres afpresning. Det er ikke en løsning, men vil desværre ofte gøre situationen værre. Selvom du måske allerede har sendt afpresseren, hvad han eller hun ville have, så kan du stadig få søge hjælp og få det stoppet.