Tid til ro? 6 råd til indre ro

Vi kender det alle, en stresset hverdag der gør, at vi ikke får slappet af. Ro er blevet en mangelvare i dagens Danmark. Så hvordan får vi skabt tid til ro i en stresset hverdag? Her får du råd, der hjælper dig på vej til at finde din indre ro.

 

6 råd til indre ro

 

1. juster på støjniveauet

Hvis du er omgivet af for meget støj hele tiden, kan det være medvirkende til, at du får f.eks. hovedpine eller søvnforstyrrelser. Prøv derfor at komme ud i naturen langt væk fra bylivet og nyd den stille natur. Hvis du har en hund, der skal luftes, er det altid godt med en gåtur i stille omgivelser.

 

2. Skær ned på stimulanserne

Kaffe, sodavand og alkohol er stimulanser. De medvirker bl.a. til at pulsen stiger. Det er netop noget, man drikker for meget af, når man er stresset og skal være mere vågne og opmærksomme. Du vænner dig dermed til at fungere på et kunstigt højt niveau, hvilket er dårligt for din krops forbrændingssystem. Det bedste vil altid være at droppe det helt, men da det godt kan være svært, så prøv at skær drastisk ned på det i stedet for.

 

3. Drik masser af vand

Denne kommer nok ikke som et chok for nogen, da den nok står i alle sundhedsbøger. Sørg for at drikke mellem 1 og 3 liter vand om dagen. Det kan f.eks. være ved altid at have koldt vandt i køleskabet, så det er nemt og lækkert at komme til. Du kan passende skifte en kop kaffe eller glas sodavand, du plejer at drikke i løbet af dagen, ud med et glas vand.

 

4. Motion

Ligesom vandet, så er den her heller ikke en overraskelse. Motion er bare virkelig sundt for kroppen. Det behøver ikke være meget før, at man kan mærke en forbedring. Start ud med at motionere 15 minutter to gange om ugen, hvor sveden får lov til at dryppe. Du kan også prøve at tænke ”hvad bevare min motivation?”, og det kan f.eks. være en bestemt sportsgren, du synes, der er sjov at gå til, hvis nu det at gå i fitness eller at løbe en tur ikke lige er noget for dig. Der er heldigvis mange måder at motionere på. En gåtur, enten stille og roligt eller i rask tempo vil også være en forbedring. Motion hjælper også, hvis du føler dig udbrændt.

 

5. Meditér

Denne kan passende være en del af din motion, hvis du f.eks. går til yoga eller pilates. Meditation hjælper dig med at lytte til dig selv. Det at kunne sætte sig ned i bare lidt tid hver dag uden at lave noget som helst, men bare lukker øjnene og slapper fuldstændig af er godt for både krop og sjæl.

 

6. Træk vejret

Dette råd passer meget godt med meditation, da man under meditation gerne skal have fokus på ens vejrtrækning. Hvis du har brug for hjælp til åndedrætsøvelser, hvor du fokuserer på din vejrtrækning, så vil jeg foreslå yoga eller pilates, da man ofte laver mange åndedrætsøvelser ved disse hold. Ved i hvert fald, at det har hjulpet ved mig selv. Basisøvelsen for vejtrækning er, at man trækker vejret ind igennem næsen og puster ud igennem munden, gerne dybe vejrtrækninger, så ilten kommer dybt ned i lungerne.

 

Et skridt ad gangen

Mange af rådene kan man sagtens gøre eller skabe tid til i en stresset hverdag, såsom at drikke lidt mindre kaffe og lidt mere vand. Motionen er nok den, hvor de fleste tænker ”jeg har ikke tid til at afsætte tid af til at dyrke motion”, men bare du dyrker lidt, om det så bare er 15 minutter to gange om ugen, kan skabe mere overskud. Derudover, så i stedet for at se 3. afsnit i streg af din serie på Netflix, så sluk for TV’et, sæt dig godt tilrette og mediter i stedet for, hvor du har fokus på din vejrtrækning. Har du en ekstra stresset uge, er det endnu vigtigere, at du giver dig tiden til at finde din indre ro, så du får stresset af samtidig med at du giver kroppen ro til at hvile. Ellers så er små skridt ad gangen altid langt bedre end ingen – så længe du får skabt tid til ro.