Gode råd til en god start

Begyndelser har vi en del af gennem livet. Nogle er mindre og bliver hurtigt glemt, mens andre huskes resten af livet. Første skoledag, første gymnasie-dag, første dag på universitetet og første dag på jobbet. At begynde på en ny uddannelse eller et nyt arbejde er noget, de fleste husker. Det er starten på et nyt kapitel i vores liv. Begyndelsen er ofte forbundet med et hav af blandede følelser. Nervøsitet, spænding, glæde, ensomhed og måske mest af alt følelsen af at skulle stå på egne ben. Begyndelser kan være udfordrende, men alligevel kan de urolige følelser måske erstattes af mere positive tanker.

 

Nervøsitet

Vi er alle sammen blevet det fortalt og har sikkert selv fortalt det til andre: ’det er helt normalt at være nervøs’, og ’alle andre er sikkert lige så nervøse’. Men alligevel kan det føles som om, at man selv er mere nervøs end alle andre. Især da alle prøver at skjule deres nervøsitet, kan det virke som om, at man selv fremstår som den eneste nervøse. Men måske er du selv lige så god til at skjule din nervøsitet som andre? Dem, du møder, på den ’første dag’ er enten også nye eller har været det. Prøv at overvej, at de så må have nogenlunde de samme følelser og bekymringer som dig, selvom de skjuler det. Hvis du kigger på dig selv lidt udefra, vil du opdage, at de måske tænker det samme om dig: at du virker fattet, og de selv virker enormt nervøse. Desuden kender alle til nervøsiteten ved at være ’den nye’, og derfor er der også forståelse for, at det kan være svært. Hvis du endda vover dig ud i at erkende, at du er nervøs, vil du opleve, at mange nikker i enighed med dig. Ligesom så meget andet fjernes nervøsiteten bedst ved at blive udtrykt.

Ensomheden

Du starter et nyt sted, og kender ingen. Det er der måske andre, der gør. Du kan også komme ud for at starte et sted, hvor der allerede er etableret et fællesskab, som du skal bevæge dig ind i. Det kan virke skræmmende, men det er ikke uden muligheder. Hvis du ikke kender nogen, så kender de heller ikke dig. Ergo har du muligheden for at starte på en frisk. Intet binder dig til en gammel rolle, og ingen kender den baggage, du kommer med. En ny begyndelse kan være starten på nye og måske endda bedre venskaber, end dem du kommer fra. Og selvom du måske føler dig ensom i en periode så husk, at gode venskaber tager tid at opbygge. Det her er din mulighed for at blive lige den, du gerne vil være!

Frygten for at stille dumme spørgsmål

Hvor ligger kantinen? Kan du fortælle mig, hvor toiletterne er? Kan du hjælpe mig med det her? Hvordan fungerer printeren? Må jeg sætte mig her? Begyndelser er perioder, hvor du skal lære noget nyt at kende, hvilket indebærer en masse spørgsmål. Spørgsmål, som du måske kan føle dig dum for at stille. Både af frygt for at selve spørgsmålet er ’dumt’ eller indlysende for en anden, men også af frygt for at blive afvist. Men igen, hvad virker dummest, når du tænker over det? At lede efter et lokale og måske ende det forkerte sted, eller spørge en fremmed om, hvor lokalet ligger. For det meste virke det dummere ikke at spørge om hjælp, da du ellers ville have fået et svar på dit spørgsmål hurtigt i stedet for at bruge tid på at lede på egen hånd. Oven i det, så er spørgsmål en fremragende ’ice-breaker’, hvor du også har chancen for at komme i snak med andre. Og prøv også at overvej, hvad du ville gøre, hvis nogen kom hen til dig med et spørgsmål. Langt de fleste er mest af alt beærede over at blive udvalgt til at svare på dit spørgsmål.
Og så husk…

At hvis du smiler til verden, så smiler den tilbage til dig. Selv hvis du ikke er i det bedste humør, så bliver du gladere af at smile. Du vil også fremstå mere imødekommende, hvis du smiler, selvom det kan virke fjollet. Og det med at smile gælder ikke kun for førstehåndsindtryk og begyndelse. Alle er glade for at få et smil og evt. et kompliment med på vejen. Lige meget om det er din mor eller de fremmede i toget, bliver et smil altid godt modtaget.
Du kan følge med i debatten på vores FACEBOOK.