Kan man være konfliktsky og grænsesættende på samme tid?
Kan man være konfliktsky og sætte grænser på samme tid?
At være konfliktsky samt at være tydelig omkring sine grænser over for sine medmennesker kan for nogen føles som en stor udfordring. For hvordan forener man egentligt lige de to verdener? Vi, i UngTilUng, vil her hjælpe dig med, hvordan du kan øve dig i at være tydelig omkring dine grænser over for dine venner, familie og kæreste.
Hvad betyder det at være konfliktsky?
Lad os lige slå fast, hvad det vil sige at være konfliktsky. Måske har du oplevet, at du vil gå langt for at bevare ’den gode stemning’ og please andre? Så langt, at du måske overskrider dine egne grænser og hovedkulds hopper med på dine medmenneskers ideer uden at have dig selv med? Genkender du ovenstående? Så kan det formentligt være, at du er konfliktsky, og at det er svært for dig at sætte grænser.
Sådan kan du øve dig i at sætte grænser, selvom du er konfliktsky:
Konfliktskyhed = et almindeligt karaktertræk
Det er vigtigt at understrege, at det at være konfliktsky på ingen måder skal eller må sygeliggøres. Det er et almindeligt karaktertræk, som mange besidder – men det kan i visse situationer spænde ben for dig selv. Det er derfor godt at øve sig i at blive tydelig i sin grænsesætning – både over for sig selv og andre, så du passer bedst muligt på dig selv.
Tag dig god tid!
Forestil dig, at du er sammen med én af dine gode venner. I skal ud og spise, og din ven foreslår en café, I kan spise på. Du svarer hurtigt: ”Ja, der kan vi sagtens spise. Det er helt fint for mig”. Bagefter tænker du over, at caféen måske er dyrere, end hvad du lige, havde forestillet dig. Du føler, at du nu sidder i saksen, for hvad nu hvis din ven bliver sur over, at du ikke sagde fra til at starte med? Og kommer du nu til at fremstå besværlig? Det er også bare meget nemmere ikke at sige noget..
Det er en svær situation, men det er her, du kan prøve at udfordre dig selv. Brug ti sekunder mere på at overveje, hvad du har lyst til. Det kan være, at du inden for de ti sekunder kommer i tanke om, at du synes caféen er dyrere, end hvad du lige har råd til. Så kan du svare noget i retning af: ”Det ser virkelig hyggeligt ud, men jeg har ikke råd til at spise der i denne måned. Hvad med, at vi spiser på (Indsæt selv billigere café)”.
På den måde hjælper du dig selv med at sætte en grænse både over for dig selv og over for din ven. Samtidig åbner du op for en alternativ løsning, og derved kan I komme frem til noget, der passer jer godt.
Overfør det til din hverdag
Dette er selvfølgelig et tænkt hverdagseksempel… MEN essensen i denne øvelse er, at du giver dig selv refleksionstid til at sætte din grænse.
For at du bliver hjulpet godt på vej, er det væsentligt, at det ikke kun er dig men også dine medmennesker, der er opmærksomme på, at du udfordrer din konfliktskyhed og øver dig i grænsesætning. Så derfor er en anden vigtig spiller nemlig:
Kommunikation
- Øv dig i at fortælle dine medmennesker, at du forsøger at blive bedre til at mærke dine grænser og udfordre din konfliktskyhed. Her kan du eventuelt fortælle, at det derfor er til stor hjælp, hvis dine medmennesker giver dig god tid til at mærke din egen grænse, så du ved, hvor du står. Derved bliver det også lettere for dine medmennesker at vide, hvor din grænse går, når du er tydelig i din kommunikation.
- Det er nemmere at respektere andres grænser, når de kommunikeres. Måske går du selv og er opmærksom på dine venners grænser i specifikke situationer, fordi de har kommunikeret dem til dig. På samme måde vil dine venner også tage hensyn til samt blive opmærksomme på dine grænser, når du italesætter dem.
Her var altså nogle øvelser, du kan tage med dig, hvis du føler, at du har svært ved at forene din konfliktskyhed med grænsesætning. Det er helt normalt, at det er noget af en udfordring at sætte grænser og være tydelig. Måske vil du opleve, at du til at starte med har svært ved at fornemme, hvor din grænse egentligt går. Det hele er en proces og en øvelse, men med tiden bliver det nemmere for dig at mærke dine egne grænser.
… Hvis du er interesseret i at læse mere om at lære at sætte grænser i dit sociale liv, kan du blandt andet læse artiklen, Lær at mærke din egne grænser: En unge-guide om selverkendelse og selvpleje.
Held og lykke med det – vi hepper på dig <3