Studiestart – Travlhed eller stress?
Studiestart er en hektisk tid præget af en million nye indtryk og ”ryste-sammen-aktiviteter” i ét væk. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut peger på, at hver 20. nye studerende føler sig ’meget stresset’ i forbindelse med studiestart, og de unge kvinder er dobbelt så udsatte som mændene.
Uoverskuelige læsebyrder, indbyrdes konkurrence og økonomiske vanskeligheder. Det er blot et par af de udfordringer, der møder de cirka 65.000 nye studerende på landets videregående uddannelser. Hertil kommer presset i forhold til at få relevant joberfaring på CV’et, og at være en god kæreste og en flittig gæst i fitnesscenteret. Der er ganske enkelt ikke nok timer i døgnet!
Travlhed er ikke lig med stress
Stress er blevet et ”mode-ord” der bruges i flæng, og det gør det sværere at gribe ind, når der reelt er nogen, der har brug for hjælp. Det er derfor vigtigt, at skelne mellem hvad der er normale reaktioner på en travl dagligdag, og hvad der er usundt. I Danmark har vi en tendens til at misbruge begrebet stress, og det er med til at undergrave den alvorlige lidelse, der ifølge Stressforeningen fører til op mod 30.000 hospitalsindlæggelser om året.
På dit nye studie vil du uden tvivl opleve at få pulsen i vejret, når cyklen er punkteret og du må løbe efter bussen for at nå forelæsningen klokken 8. Du vil føle dig presset, når du skal fremlægge i et svært nyt fag foran 100 fremmede mennesker. Og du vil med al sandsynlighed mærke stik af misundelse, når du sammenligner dig med hende 12-talspigen med Gucci-tasken eller ham med det fede studiejob. Disse scenarier er meget mulige at opleve i studietilværelsen, og der er ingen tvivl om, at det i perioder vil være yderst udmattende at have mange bolde i luften. Travlhed er en naturlig del af det at læse en videregående uddannelse, mens kronisk træthed, tristhed, ondt i maven og manglende appetit er symptomer på usund stress.
Søg hjælp i tide
Det er svært at bekende kulør, når presset bliver for stort, men vi kan forsikre dig om, at du ikke er alene. I 2016 henvendte 5.004 studerende sig til Studenterrådgivningen, som er en institution under Uddannelses- og Forskningsministeriet, der tilbyder gratis hjælp til en bred vifte af studierelaterede udfordringer. Det kan eksempelvis være eksamensangst, koncentrationsbesvær og præstationsproblemer. Der er ingen skam i at tage kontakt til Studenterrådgivningen, eller at slå et smut forbi skolens studievejleder – der er en grund til, at de er der. Sørg for at lytte til din krops signaler og søg hjælp i tide.
Go studiestart!
Kilder:
Danmarks Evalueringsinstitut (www.eva.dk)
Uddannelses- og Forskningsministeriet (www.ufm.dk)
Stressforeningen (www.stressforeningen.dk)
Studenterrådgivningen (www.srg.dk)